Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Geniul lui Mozart (BBC 2004) / Partea 2
1.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Mozart-De ce a murit prematur?
893 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibilele drame ale familiilor geniilor-Mozart
1.324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elisabeth Schwarzkopf
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Antonio Salieri
1.232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samuel Ramey
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia Dunareana
1.206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Testamentul zeilor dunareni
722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peter Shaffer
837 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nelly Miricioiu
1.260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Wolfgang Amadeus Mozart

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.02.2020  Adauga la favorite 288 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Wolfgang Amadeus Mozart (nascut Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) s-a nascut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat (germ. Furstbistum) ce facea parte din Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana (dupa 1804 devenit Imperiul Austriac). Tatal sau, Leopold Mozart, a fost un talentat violonist in orchestra de la curtea principelui-arhiepiscop de Salzburg, apreciat si pentru aptitudinile sale pedagogice. In registrul de botez, Mozart a fost inregistrat cu numele: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. Mai tarziu, in Italia, si-a luat numele de "Amadeus", traducerea latina a lui „Theophilus" („Iubitor de Dumnezeu").

Inca de mic copil, Mozart da dovada geniului sau muzical. La varsta de 5 ani, inainte de a sti sa scrie, compune cateva piese pentru pian, transcrise imediat de tatal sau. In ianuarie 1762, Leopold Mozart obtine de la arhiepiscopul Sigismund von Schrattenbach un concediu de trei saptamani, pentru „a arata lumii acest miracol". Turneul a durat in realitate 9 ani. Prima aparitie are loc la Munchen, unde Wolfgang canta la clavecin in fata printului elector de Bavaria, dupa care familia Mozart pleaca la Viena, tanarul Wolfgang concertand in fata familiei imperiale. Urmeaza un lung turneu european: Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris si Versailles. Ramane un an la Londra, apoi se intoarce in Austria, trecand prin Franta, Elvetia si Bavaria. Intre decembrie 1769 si martie 1771 intreprinde un lung turneu in Italia: Verona, Milano, Florenta, Roma si Napoli au fost principalele statiuni de concerte. Peste tot, publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, intre timp devenit adolescent.

In serviciul curtilor princiare
Familia Mozart revine la Salzburg la 15 decembrie 1771. Wolfgang implineste 16 ani si pleaca pentru cateva luni la Bologna, unde studiaza cu Giovanni Battista Martini (1706-1784), un renumit pedagog in arta compozitiei. La intoarcere este angajat ca maestru de concert (Konzertmeister) de catre noul arhiepiscop din Salzburg, Hieronymus von Colloredo, cu un salariu de 150 de guldeni pe an, ceea ce constituia o suma apreciabila. In aceasta functie ramane timp de sase ani, desi relatiile cu noul arhiepiscop nu sunt din cele mai bune, acesta tratandu-l ca angajat si interzicandu-i sa paraseasca orasul Salzburg. Nemaiputand suporta aceste conveniente sociale, Wolfgang Amadeus Mozart si-a dat demisia in 1777 si a plecat, insotit de mama sa, la Munchen, unde a solicitat un angajament la curtea principelui elector Maximilian al III-lea. Acesta insa il refuza. Dupa o alta tentativa nereusita la Mannheim, se hotaraste sa-si incerce soarta la Paris, unde - in timpul turneului din 1763 - avusese mult succes. Publicul parizian nu-si mai amintea insa de copilul minune de atunci si Mozart se loveste de multe greutati. La toate acestea se adauga moartea mamei, care il insotise peste tot. Starea lui morala se amelioreaza cu greu, compozitiile sale incep sa fie apreciate la curtile domnesti. Lipsurile materiale il constrang totusi sa paraseasca Parisul si iata-l la 15 ianuarie 1779 din nou la Salzburg, unde ramane doi ani. Intre timp compune opera Idomeneo, cu care inregistreaza un mare succes. Se decide totusi in 1781 sa plece la Viena, capitala imperiului.


Constanze Mozart. Portret de Joseph Lange din 1782.
Viena era in acea epoca capitala mondiala a muzicii clasice. Mozart se simte in sfarsit independent si isi creeaza un cerc de relatii, constient de faptul de a fi un virtuoz fara egal al pianului. Inregistreaza primul mare succes cu opera Rapirea din serai, fiind felicitat de insusi imparatul Iosif al II-lea cu cuvintele: o muzica prea frumoasa pentru urechile noastre. Mozart da numeroase concerte publice si private, executand din propriile compozitii, improvizeaza spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este in extaz. Redescopera operele lui Bach si Handel, pe care le face cunoscute publicului vienez.

La 4 august 1782 s-a casatorit cu Constanze Weber. La 1785 a fost vizitat de tatal sau, Leopold, care - pana atunci foarte reticent - constata cu satisfactie reusita fiului sau. A fost incantat sa auda din gura lui Joseph Haydn: "Fiul Dumneavoastra este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut". La sfarsitul unui concert in Burgtheater, dupa interpretarea concertului nr. 20 pentru pian, imparatul Iosif al II-lea - prezent in sala - s-a ridicat in picioare agitandu-si palaria si strigand "Bravo Mozart!". In aceasta perioada Mozart compune intr-un ritm neobisnuit, lucreaza cu obstinatie la cvartete dedicate lui Haydn si la opera Nunta lui Figaro, dupa o piesa a lui Pierre Beaumarchais, opera revolutionara, ca muzica si continut istoric, reusind sa depaseasca dificultatile din partea nobilimii.
Ultimii ani
In timp ce Mozart termina compozitia operei Don Giovanni, tatal sau se imbolnaveste si moare la 28 mai 1787. Leopold a jucat un rol important in educatia muzicala a fiului sau, instruindu-l inca din copilarie si contribuind astfel la dezvoltarea geniului muzical al lui Mozart.


Mozart impreuna cu sora sa Maria Anna si tatal Leopold, pe perete un portret al mamei, Anna Maria - Tablou de Johann Nepomuk della Croce, 1780
Intre 1784 si 1786, Mozart realizeaza in medie o compozitie la fiecare doua saptamani, cele mai multe adevarate capodopere. Premiera operei Don Giovanni are loc la Praga si este primita de public cu entuziasm. Urmeaza opera Cosi fan tutte, reprezentata cu mai putin succes. Mozart pierde treptat din popularitate, intre timp murise si protectorul sau, imparatul Iosif al II-lea, cel care il numise "compozitor al curtii imperiale".

In martie 1790 a sustinut ultimul sau concert public, interpretand concertul pentru pian KV 595. A compus de asemenea opera Flautul fermecat, cu care a obtinut un mare succes. Incepand din luna noiembrie 1791 sanatatea lui Mozart s-a degradat progresiv. Se pare ca suferea de o febra reumatismala recurenta, cu insuficienta renala.

Cauza decesului nu este clara. Diagnosticul medicului constatator a fost hitziges Frieselfieber („febra cu eczema"). Alte cauze asupra carora s-a speculat au fost febra reumatica, sifilis, trichineloza, Purpura Schonlein-Henoch („hiperemie generalizata"), congestie renala, insuficienta cardiaca si venisectie. Probabil cauza mortii lui Mozart trebuie cautata intr-o boala contractata in timpul copilariei sale. Medicina moderna tinde spre o infectie cu streptococi, care nu a fost tratata in mod adecvat, si ca urmare s-a produs o insuficienta cardiaca si care a antrenat si afectarea altor organe.


Necrologul lui Mozart in Notenblatter zur musikalischen Korrespondenz der teutschen filarmonischen Gesellschaft din 28 decembrie 1791
Speculatiile nu au lipsit, suspectandu-se o otravire pusa la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. Versiunea a devenit celebra si datorita filmului lui Milos Forman, Amadeus, care a castigat nu mai putin de 8 Premii Oscar.[6] La 4 decembrie starea lui se amelioreaza trecator, mai lucreaza la compozitia Requiemului, pe care insa nu va reusi sa-l termine. Exista marturii ca Requiemul a fost comandat compozitorului de o persoana necunoscuta, care i-a venit in vizita fiind imbracata in straie de culoare neagra. Persoana a fost mai tarziu identificata. Acesta era un slujitor al unui conte vestit. Contele, pe numele Welsegg, avea intentia de a se interpreta Requiemul compus de Mozart cu ocazia incetarii din viata a sotiei sale, reclamand creatia drept o compozitie proprie. Despre aceasta intamplare Mozart nu a mai aflat. El era convins ca muzica si-o scrie pentru propria sa moarte. In ziua de 5 decembrie 1791, viata scurta a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge pentru totdeauna. Avea numai 35 de ani. Dupa un scurt serviciu divin la Catedrala Sfantul Stefan din Viena (Stefansdom), trupul neinsufletit al lui Mozart este dus fara un cortegiu de insotitori (cu toate ca a avut parte de un succes imens in timpul vietii, din cauza vremii nefavorabile, foarte putine persoane ce l-au cunoscut pe Mozart au insotit cortegiul), la cimitirul Sankt Marx. Mottoul lui a fost: " Ma simt cuprins de muzica. Muzica este in mine".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.