Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Incredibilele drame ale familiilor geniilor-Mozart
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Geniul lui Mozart (BBC 2004) / Partea 2
1.193 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Elisabeth Schwarzkopf
1.099 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CUM A MURIT FECIOARA MARIA: ADEVARATA POVESTE
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana: Noaptea in care a murit
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samuel Ramey
1.243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum au murit Eminescu si Ion Creanga in acelasi an 1889
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Cernobalului subtitrat in limba romana
1.273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  John Wilkes Booth - Asasinul lui Abraham Lincoln
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua in care a murit mezozoicul
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mozart-De ce a murit prematur?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.02.2013  Adauga la favorite 917 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Moartea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart la varsta de 35 de ani, in Viena, ar fi putut fi cauzata de complicatiile unei infectii faringiene, se arata intr-un studiu olandez publicat recent.

De la moartea lui Mozart, in 1791, au circulat o serie de zvonuri si teorii care au incercat sa explice decesul compozitorului. Unele astfel de zvonuri presupuneau ca acesta a murit otravit intentionat, altele afirmau ca a avut febra reumatica sau trichineloza, boala parazitara determinata de carnea de porc infestata.

Pe certificatul de deces al compozitorului scrie ca moartea sa a fost cauzata de "febra militara" (Hitzige Frieselfieber), din cauza ca prezenta la nivelul pielii o iritatie specifica bolii mentionate.

Cu toate acestea cercetatorii Universitatii din Amsterdam au ajuns la concluzia ca toate studiile de pana acum au fost bazate pe dovezi irelevante si declaratii ale unor persoane care au fost alaturi de Mozart in ultimele sale zile.
Studiul celor de la Universitatea din Amsterdam, publicat in revista de specialitate "Intamplari vechi in medicina interna", se bazeaza pe inregistrarile oficiale din iarna anului 1791 din Viena, inregistrari care plaseaza moartea lui Mozart intr-un context vast.

"Descoperirile noastre sugereaza ca Mozart a fost victima unei infectii faringiene care a afectat multe persoane in acea perioada in Viena", a declarat Richard Zegers, cercetator in cadrul Universitatii din Amsterdam, Olanda, citat de Reuters.

El a mai spus ca "mica epidemie" de infectii faringiene ar fi putut sa porneasca din spitalul militar al orasului. Potrivit marturiilor de la acea vreme primul simptom al compozitorului a fost febra inflamatorie, acesta fiind si astazi cel care indruma medicii catre diagnosticarea infectiilor faringiene.

De asemenea cercetatorii sunt de parere ca boala minora a lui Mozart a evoluat si s-a agravat pana la iritatii ale pielii si disfunctii renale ce i-au provocat in cele din urma decesul.

Zegers a mai subliniat ca este foarte posibil ca Mozart sa fi avut si scarlatina. Aceasta boala poate ca si in cazul infectiilor faringiene sa fie cauzata de o infectie cu streptococi, insa teoria este mai putin credibila deoarece iritatia compozitorului a aparut in ultimele sale zile de viata. Daca avea scarlatina iritatia ar fi aparut mult mai devreme.




O noua teorie spune ca Wolfgang Amadeus Mozart a murit la varsta de 35 de ani pentru ca ar fi contractat o infectie bacteriana la gat. Revista americana de medicina „Annals of Internal Medicine“ publica un articol care reia tema mortii subite a lui Mozart. Autorii anchetei, Richard Zegers, Andreas Weigl si Andrew Steptoe, isi fundamenteaza concluziile pe compararea unor relatari istorice despre boala compozitorului. Ei au analizat 5000 de cazuri inregistrate in perioada 1791-1793, descoperind ca edemul era cea de-a treia cauza a mortalitatii, dupa tuberculoza si malnutritie. Dupa moartea celebrului compozitor, in 1791, au aparut numeroase teorii despre posibilele cauze ale decesului, care au mers de la otravire intentionata la febra reumatica si trichinoza. Anul trecut, o partitura a lui Mozart de marimea unei pagini de caiet a fost descoperita la Nantes, in vestul Frantei, in Mediateca orasului. Partitura face parte din colectia lui Pierre-Antoine Labouchere, pictor si colectionar francez din secolul al XIX-lea, care si-a donat colectiile orasului Nantes.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.