Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Descopera Romania cu Peter Hurley
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inamici inventati
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania cu Peter Hurley
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum au facut Edwardienii cidru din pomii lor
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Noile inventii de curatare ale erei Edwardian |
199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  “Gaura alba in timp",
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiuni speciale de salvare (Australia 2009 Episod 4
1.028 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Restaurantul Stiftskeller St. Peter-Austria
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Provocarile vietii in epoca victoriana ferma victoriana
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa facea branza edwardiana
204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Peter Shaffer

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2013  Adauga la favorite 797 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sir Peter Levin Shaffer s-a nascut pe 15 mai 1926, la Liverpool, Anglia. Este un dramaturg si scenarist renumit, autor al unui numar impresionant de piese de teatru care au fost premiate, iar multe din acestea au fost ecranizate.
Shaffer s-a nascut intr-o familie de evrei. Este fiul lui Reka (nascuta Fredman) si al lui Jack Shaffer, agent imobiliar. Este fratele geaman al unui alt dramaturg, Anthony Shaffer.
A urmat scoala la St. Paul, in Londra, apoi a castigat o bursa la Trinity College, Cambridge, pentru a studia istoria. Pe perioada celui de al Doilea Razboi Mondial a lucrat in minele de carbune. Pana sa-si descopere talentul de dramaturg a avut diverse slujbe, printre care vanzator intr-o librarie si asistent intr-o biblioteca publica.
Prima sa piesa, "The Salt Land", a fost prezentata la BBC in 1954. Incurajat de succesul obtinut, Shaffer a continuat sa scrie si si-a consolidat reputatia ca dramaturg in 1958, cand a scris "Five Fingers Exercise", care a avut premiera la Londra, in regia lui John Gielgud, si a obtinut Premiul Evening Standard Drama. In 1959, piesa s-a jucat la New York, unde a fost foarte bine primita si i-a adus lui Shaffer premiul Criticilor de teatru din New York pentru cea mai buna piesa straina.
Apoi Shaffer a scris doua piese, "The Private Ear/The Public Eye", in trei personaje, interpretate in mai 1962 la Teatrul Globe. In ambele a jucat Maggie Smith.
In 1963 s-a infiintat Teatrul National si toate creatiile lui Shaffer au fost interpretate aici.
Opera lui Shaffer este un amestec de drame filosofice si comedii satirice. A scris "The Royal Hunt of the Sun", in 1964, despre cucerirea Peru de catre spanioli, apoi in 1965, "Black Comedy", in care un grup de personaje trebuie sa se descurce intr-o bezna totala-desi scena este puternic luminata.
Cu piesa "Equus", scrisa in 1973, Shaffer a castigat in 1975 Premiul Tony pentru cea mai buna piesa si premiul Criticilor de teatru din New York. "Equus" a avut peste 1000 de reprezentatii pe Broadway. A fost reluata la Festivalul de Teatru Massachussets'Berkshire in 2005 si in 2007, la Teatrul Gielgud din Londra in 2007, pe Broadway in 2008. Ultima reprezentare a fost la New York si s-a jucat pana in 2009, cu Daniel Radcliffe in rolul principal.
Dupa "Equus" a urmat succesul extraordinar cu "Amadeus", in 1979. Piesa a castigat Premiul Evenind Standard Drama si Premiul criticilor de teatru la Londra. Pe Broadway piesa a obtinut in 1981 Premiul Tony pentru cea mai buna piesa si a avut peste 1000 de reprezentatii.
Mai multe piese ale lui Shaffer au beneficiat de adaptari cinematografice: "Five Fingers Exercise" (1962), "The Royal Hunt of the Sun" (1969), "The Public Eye" (1962), "Equus" (1977) si "Amadeus" (1984), care a castigat opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film.
Shaffer a obtinut doua nominalizari la Oscar pentru adaptarea pieselor Equus si Amadeus pentru marele ecran. Pentru scenariul la Equus a fost nominalizat la Oscar in 1977, pentru cel mai bun scenariu adaptat. Pentru scenariul la Amadeus Shaffer a primit Globul de Aur si Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu adaptat, in 1985.
Shaffer a obtinut premiul William Inge pentru Realizari deosebite in teatrul american, in 1992. In 1993 a primit titlul de Doctor in Litere al Universitatii din Bath.
A fost innobilat de Regina Elisabeta a II-a, in 2001, devenind "Knight Bachelor".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.