O singura tigara aduce in corpul fumatorului, dar si in organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de chimicale. De-a lungul timpului s-au descoperit in tigari peste 50 de chimicale care modifica ADN-ul celular si care duc la aparitia cancerului.
Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat fumul de tigara, indiferent ca este inhalat direct din tigara sau „la mana a doua", contine cateva mii de substante, dintre care cateva sute sunt toxice, iar in jur de 50 au potential cancerigen.
Substanta de baza din compozitia tigarilor este nicotina, nociva prin faptul ca este responsabila de aparitia dependentei. Ea se absoarbe in sangele fumatorului si afecteaza activitatea creierului in aproximativ 10 secunde de la inhalarea primului fum, prin stimularea productiei de neurotransmitatori care creeaza starea de bine. Creierul ajunge sa se obisnuiasca cu aceasta stare de bine, iar in lipsa nicotinei, organismul intra in sevraj.
Acesta este motivul pentru care un pas important in renuntarea la fumat este administrarea tratamentelor cu nicotina, care atenueaza din simptomele sevrajului.
„Persoanele care vor sa renunte la fumat trebuie sa se asigure ca si le administreaza corect, conform prescriptiei medicale, si ca respecta durata tratamentului. In caz contrar, aceste medicamente nu au efectul scontat", atrage atentia medicul pneumolog Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sanatatii Publice pentru controlul tutunului.