Ingrediente
pepene verde
pepene galben
telina
frunze de vita de vie
frunze de visin
boabe de piper
zahar
ardei iute
usturoi
sare de muraturi
otet
cativa braduti din morcovi (pentru decor)
ceapa
marar uscat
apa
Taiem pepenele felii, mai mici sau mai mari, cum preferati. Eu prefer sa aiba dimensiuni potrivite, cam de 1-1,5 cm grosime. Taiem si pepenele galben, acestuia ii vom curata prima data semintele, apoi vom taia feliile.
Eu am pregatit borcane de 1,7 litri, pe care le-am spalat si le-am sterilizat inainte.
La fundul borcanului asezam frunze de visin, frunze de vita de vie, acestea vor intari pepenii. Mai puteti adauga frunze de zmeura, frunze de hrean, ce aveti.
Incepem sa asezam peste frunze feliile de pepene. Asezam si bradutii din morcov, ca decor. Adaugam si ceapa, o puteti taia, ca sa incapa mai bine.
Rasturnam apa din borcane intr-o oala, pentru fiecare litru de apa vom pune o lingura de sare, o lingura rasa de zahar, doua linguri de otet si lasam sa dea in clocot.
Cand saramura a dat in clocot, o turnam in borcane, am asezat dedesubt o tava metalica, sa atenueze socul termic.
Punem apoi capacele si le strangem bine, le intoarcem cu gura in jos si le verificam sa nu curga, le acoperim cu servete groase si le lasam asa pana ziua urmatoare.
Dupa 24 de ore, iar vom scurge saramura, o mai dam in clocot si o turnam iar in borcane. Dupa alte 24 de ore, vom pune borcanele pe masa si le supraveghem timp de o saptamana, sa nu se umfle capacele.
SFATUL GINEI
Daca vedeti ca se tulbura zeama sau se umfla un capac, imediat scurgeti saramura si o dati in clocot, schimbati capacele, turnati iar peste pepeni. Se rezolva.
Amestecul aceste de pepeni verzi si galbeni este absolut delicios. Pun si la bidon, pepeni intregi, vedeti ca am lasat reteta mai sus.
Doamne, cat de buni sunt.
Dupa 7-8 zile sunt buni de mancat