Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tehnica masajului -Framantarea
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se insereaza un implant dentar?
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de dentalpremier
 
  Tratament paradontoza
1.685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Omniadental
 
  Curatarea corecta a dintilor cu periuta electrica
291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toxina botulinica
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reflexoterapia si electroacupunctura
1.854 vizite - 0 comentarii
adaugat de MiaM86
 
  Proteza totala de sold.
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatia de cataracta -posibile complicatii si rezultate
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecocardiografia
1.333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografie oculara
471 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Tehnica masajului - netezirea sau efleurajul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.06.2019  Adauga la favorite 1.493 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Efleurajul sau netezirea este o manevra de introducere, cu care incepe orice sedinta de masaj, dar poate fi alternata cu alte manevre fundamentale de masaj folosite, si constituie manevra de incheiere in majoritatea situatiilor.

Efleurajul consta in alunecarea usoara a mainilor masorului pe suprafata corpului, realizandu-se o netezire a tegumentelor, si care se executa, intotdeauna, in sens centripet, adica de la extremitatea distala catre extremitatea proximala a segmentului care este masat.

Tehnica aplicarii netezirilor prezinta mai multe modalitati:

- cu fata palmara a mainilor, cu degetele intinse, apropiate sau departate, atunci cand se maseaza zone mai intinse si plane, utilizandu-se ambele maini;

- cu fata dorsala a mainilor, degetele fiind flexate si departate, reprezentand tehnica denumita masaj in pieptene, pentru zonele paroase;
- cu fata palmara a degetului mare;

- cu fata palmara a varfurilor a doua sau trei degete, atunci cand se maseaza suprafete mici;

- prin cuprinderea intre degetul mare si celelalte degete, cand se maseaza pe zone mai mici si rotunde.
Efleurajul se poate efectua cu ambele maini deodata sau folosindu-se alternativ, una dupa alta.

Netezirea se face in mod obisnuit in linie dreapta, in axa longitudinala a membrelor, de-a lungul grupelor de muschi in functie de structura anatomica a regiunii. De obicei se efectueaza segmentar, pe zone anatomice delimitate (ex. antebrat, brat, gamba, coapsa), dar poate fi executata si pe toata lungimea membrelor superioare sau inferioare, cand timpul nu ne permite sa o aplicam.

Sensul directiei efleurajului depinde de topografia circulatiei venoase si limfatice sau grupelor musculare din zona masata.
La membre, sensul netezirilor, asa cum s-a mai spus, se face de la extremitate in sus, la nivelul trunchiului se urmareste sensul de intoarcere a circulatiei venoase catre inima, la ceafa si gat sensul manevrei este de la cap spre umar si omoplati.

Netezirea este considerata ca o manevra specifica pentru suprafata corpului, actionand in special asupra pielii, tesuturilor conjunctive subcutanate, nervilor periferici si vaselor venoase si limfatice.

Ea are o actiune calmanta, micsorand fenomenele dureroase, de contractura musculara, de tensiune psihica, efecte deosebite pentru persoanele nervoase, emotive, realizand, totodata, si conditiile de adaptare mai buna la alte manevre fundamentale mai puternice.

Un alt efect important al efleurajului este imbunatatirea circulatiei de intoarcere venoasa si limfatica, ce rezulta din actiunea mecanica a procedurii, care faciliteaza hemodinamica, dar si actiunea reflexa ce produce vasodilatatie activa prin mecanisme vasomotorii nervoase si umorale. Se imbunatatesc conditiile trofice ale pielii, prin activarea schimburilor metabolice, se favorizeaza indepartarea lichidelor din spatiile intracelulare, efecte foarte utile in tratamentul edemelor reziduale dupa traumatismele aparatului locomotor.
Hiperemia activa, dupa netezire, imbunatateste aportul de oxigen, glucoza si fosfati macroergici si in acelasi timp favorizeaza eliminarea catabolitilor din musculatura, de la suprafata, asigurand conditii functionale normale pentru grupele musculare respective.

Netezirea mentine supletea si elasticitatea pielii prin impiedicarea procesului de mineralizare a fibrelor elastice, fenomen ce apare la persoane mai in varsta, si scurteaza timpul de reinnoire a epidermului prin accelerarea turnoverului diferitelor straturi ale acestuia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.