Operatia de cataracta prin facoemulsificare este una dintre cele mai sigure interventii chirurgicale, daca se folosesc corect tehnicile moderne ; eventualele complicatii intraoperatorii si postoperatorii sunt in intregime tratabile, printr-o vasta experienta chirurgicala si dotare corespunzatoare in aparatura.
In general, recuperarea este de 100%, dar rezultatul final al vederii poate fi influentat si de prezenta unor boli asociate (leziuni fund de ochi, degenerescente maculare, atrofie de nerv optic, retinopatie diabetica sau pigmentara si altele)
Cazurile de cataracta secundara - Sindrom de opacifiere a capsulei posterioare - (vederea scade la 2-3 ani de la operatie in 5-10% din cazuri) se trateaza prin “capsultomie cu Laser Yag" sau prin “polisarea capsulei posterioare"; ambele sunt tratamente relativ usoare pentru pacient, care dureaza cateva minute si nu necesita anestezie prin injectii.
Complicatii intra si postoperatorii
Ca orice manevra chirurgicala, si operatia de cataracta poate avea anumite riscuri, incidente si complicatii, atat intraoperator cat si post operator.
Din fericire, acestea pot fi foarte rare in mainile unui chirurg cu experienta, precum si daca se respecta anumite reguli in sala de operatii : o dezinfectie si asepsie perfecta a salii, instrumente de unica folosinta, sterilizarea dupa fiecare pacient, campuri chirurgicale de unica folosinta, etc.
Intraoperator, posibilele complicatii sunt:
spargerea capsulei posterioare, pe care trebuie asezat cristalinul artificial - se poate rezolva complet, printr-o tehnica chirurgicala adecvata (numai la indemana unui chirurg experimentat) si instrumente speciale
atingerea endoteliului cornean, cu edem cornean prelungit postoperator - poate fi prevenita printr-o tehnica adecvata si folosirea unor substante speciale de protectie a corneei
hemoragia coroidiana, extrem de rara in cazul facoemulsificarii prin microincizie, dar frecventa in operatiile de cataracta prin incizii mari, ducand pana la posibilitatea unei hemoragii masive (hemoragia expulziva), cu consecinte foarte grave.
Postoperator, pot aparea urmatoarele complicatii:
edem cornean, care de obicei e pasager
cresterea tensiunii intraoculare, de asemenea, trecatoare - se trateaza cu picaturi si/sau tablete
inflamatii postoperatorii, mai frecvente la ochi cu antecedente de uveite, iridociclite, la diabetici s.a. - se rezolva printr-un tratament mai prelungit cu antiinflamatorii si midriatice
dezlipirea de retina, mai precoce sau mai tardiva - de obicei apare la ochi cu miopie, sau in cazurile de spargere a capsulei posterioare; necesita o noua interventie chirurgicala, pentru alipirea retinei
infectia intraoculara - endoftalmita - cea mai grava complicatie a oricarei operatii intraoculare, putand duce pana la pierderea vederii si chiar a globului ocular. Din fericire, daca se respecta anumite reguli de asepsie, este foarte rara. Odata aparuta insa, necesita o interventie chirurgicala de urgenta si tratament antibiotic masiv.