Denumita si petrisaj, framantarea este o manevra fundamentala de masaj, care are efecte stimulante puternice.
Aplicarea ei se poate face dupa mai multe modalitati tehnice:
- cu palma, framantarea in cuta, prin ridicarea si apucarea partilor moi intre degete si "radacina" maini cu stoarcerea lor, manevra care se repeta de mai multe ori, dupa care se trece la portiunea urmatoare. Este accesibila regiunilor intinse si plane (spatele, toracele, lombele, bratele, coapsele), executandu-se longitudinal pe directia fibrelor musculare;
- cu doua degete, respectiv cu policele si indexul, tehnica potrivita pentru masarea tendoanelor, fasciilor sau a muschilor mai subtiri;
- la nivelul membrelor superioare si inferioare, procedura se poate executa cu mainile aplicate in bratara, musculatura fiind prinsa intre degete si palme, exercitand astfel presiuni asupra ei;
- intr-o maniera simpla, prin ridicarea partilor moi (tegumente, muschi) de pe planurile dure, cu exercitarea compresiunilor asupra lor, tehnica indicata pentru imbunatatirea elasticitatii si contractilitatii musculaturii.
Framantarea este o manevra de masaj care se adreseaza tesuturilor situate in profunzime si mai ales musculaturii.
Este un masaj de stimulare a musculaturii prin excitarea proprioceptorilor de la nivelul muschilor si tendoanelor, imbunatatind excitabilitatea si contractilitatea muschilor. Mentine in conditii normale elasticitatea muschilor si favorizeaza in acest mod profilaxia leziunilor musculare, care se produc frecvent la sportivii de performanta.
In acelasi timp, prin activarea circulatiei in vasele sanguine si limfatice se imbunatatesc schimburile nutritive (aport de oxigen, glucoza, adenozintifostat) si favorizeaza eliminarea catabolitilor rezultati din activitatea musculara.
Este o procedura frecvent utilizata in masajul la sportivi, atat pentru refacerea dupa antrenamente sau competitii, cat si in pregatire.
De asemenea, este una din tehnicile recomandate pentru recuperarea hipotrofiilor musculare datorita inactivatatii si care raman dupa traumatismele aparatului locomotor.