Descriere
Arbust multianual cu numeroase ramuri, de la 10-15 pana la 50-60 la cei varstnici. Frunzele sunt simple, de forma eliptica sau invers-ovalate, petiolate cu marginea dintata. Arbustii sunt rezistenti la diversi factori (soluri nisipoase uscate, zone secetoase, poluanti din sol si atmosfera, toleranta la boli si daunatori).
Sunt doua tipuri de Aronia melanocarpa: unul cu fructe negre si altul cu fructe rosu-inchis spre maro. Pentru productia de fructe, tipul cel mai productiv este Aronia Nero. Arbustul are inaltime intre 1.5-2m, iar fructele au diametrul de 10-12mm.
Durata utila de viata a acestor arbusti este estimata la 20 de ani.
Raspandire
Arbustul este nativ din estul Americii de Nord. In Europa planta a fost adusa la sfarsitul secolului XIX de catre rusi. In anul 1948 in URSS a fost infiintata in zona Sankt Petersburg (Leningrad) o cultura de 20.000 de arbusti. In anul 1974, suprafata cultivata cu aronia in U.R.S.S. era de 5400 ha.
Recoltare
Se folosesc fructele proaspete, recoltate la maturitate. Ele se pastreaza in loc rece (nu mai mult de 5 grade Celsius) si ferit de razele directe ale luminii. Termenul de pastrare este de pana la 2 luni. Se pot usca. La o temperatura de 15-20 grade Celsius si umditate 80%, fructele se pot pastra timp de doua saptamani.