Culturile de nisa sunt la mare cautare in ultima perioada de timp, fermierii cauta plante mai putin cultivate in Romania, care sa le starneasca interesul consumatorilor dornici sa-si diversifice alimentatia.
Aronia este un arbust usor de cultivat si de intretinut, nu are cerinte prea mari fata de sol, poate valorifica o gama larga de tipuri de sol, dar se dezvolta optim in soluri cu un pH cuprins intre 5 si 7.
Rezistenta la ger
Originar din America de Nord, arbustul de aronia este o specie rezistenta la ger, lemnul rezista la temperaturi de -30°C, in timp ce radacinile rezista la temperaturi de -11°C. Daca pe perioada iernii se manifesta scaderi semnificative de temperatura, de -40°C, atunci doar 45-60% din muguri vor fi neafectati de ger.
Distanta de plantare 1,5-2 metri intre plante
Ca in cazul tuturor arbustilor, plantarea se face toamna tarziu, sau primavara devreme, cand dupa infiintarea plantatiei este necesara irigarea imediata pentru a permite prinderea radacinilor. Inainte de plantare se impune administrarea a 40-60 tone gunoi de grajd la un hectar si se desfunda terenul pe o adancime de 40-50 cm, dupa care se marunteste terenul cu freza. Arbustii se planteaza la o distanta de 1,5-2 metri intre plante pe rand si 3-4 metri intre randuri.
Necesita irigare
Daca iei in calcul infiintarea unei plantatii de aronia, trebuie sa stii ca este o planta iubitoare de umiditate. Necesarul de apa este cel mai mare in perioada cresterii fructelor, lunile mai-iunie. In cazul in care zona pe care se amplaseaza cultura de aronia este caracterizata de perioade de seceta, atunci in mod clar trebuie sa iei in calcul achizitionarea unui echipament de irigare care va asigura plantelor necesarul de umiditate.
Fertilizarea cu ingrasaminte complexe
Pentru a obtine productii constante trebuie sa fertilizezi cu ingrasaminte chimice complexe de tipul N-P-K si ingrasaminte azotate administrate fractionar. Deloc de neglijat este faptul ca, o data la 3 ani, trebuie sa administrezi gunoi de grajd pe randurile dintre plante. De stiut ca plantatiile cu certificare ecologica au sanse mai mari sa exporte recolta, insa productiile obtinute sunt mai mici.
Scurtarea ramurilor la plantare
Inca de la infiintarea plantatiei in camp, cele 4-7 ramuri ale arbustului trebuiesc scurtate. Dupa aceasta taiere, in fiecare an se lasa 4-5 tulpini noi, restul de tulpini se elimina. Pe parcursul celor 6-7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se indeparteaza, doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafata solului sunt eliminate.
Parctic taierea incepe din anul 7 de la plantare si are drept scop aerisirea centrului tufei si intretinerea arbustilor. Aronia este predispusa la fructificarea in partea superioara a ramurilor ceea ce duce la prelungirea ramurilor. Scopul taierilor este de a pastra echilibrul intre lastarii de diferite varste (60% lemn tanar, 40% lemn batran). Tulpinile imbatranite devin mai putin productive si se recomanda eliminarea lor. Numarul de tulpini a unei tufe ar trebui sa fie in jur de 30 – 35.
cum se cultiva aronia
Recoltare la sfarsitul lui august
O plantatie de aronia, daca este bine intretinuta si se aplica taierile in mod corespunzator, poate fi explotata pana la 15-20 de ani.
Fructele sunt mici, de culoare neagra si ajung la maturitatea de coacere, la sfarsitul luni august. Daca vremea este una neprielnica recoltarii, atunci perioada de recoltare se poate prelungi pana la 4-6 saptamani, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, mentinandu-se pe tufa pana toamna tarziu.
Costul de infiintare 7.000 euro
Respectand distanta de plantare, la un hectar iti intra 1.250 de plante, cu un pret minim de achizitie de 3-4 euro. Infiintarea unui hectar cu arbusti aronia te duce la aproximativ 7.000 de euro. Costul nu este unul foarte ridicat, daca este se ne gandim la faptul ca, plantatiile de aronia se infiinteaza cu arbusti ce au o varsta de 3 ani. Arbustii de aronia pot fi gasiti si la noi in tara, la pepinierele specializate in vanzarea de arbusti fructifieri.
plantatie de aronia berry
Venit anual de 12.000 euro
Fructele de aronia nu sunt foarte cautate la noi in tara, datorita faptului ca nu exista o traditie in consumul de astfel de fructe si nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. In schimb la export cererea de consum este una foarte ridicata. La un hectar se obtine o productie medie de 8-10 tone, iar pretul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei. La un calcul simplu, poti obtine un venit de 12.000 de euro.
Specialistii apreciaza ca recuperarea investitiei se face dupa doi ani de la intrarea pe rod a plantatie.
Ca si idei de procesare a fructelor de aronia, se poate avea in vedere comercializarea lor in forma uscata pentru consum, inserate in diferite dulciuri (gen ciocolata bio, prajituri, biscuiti etc.) sau ambalate la pliculet pentru prepararea infuziilor. Se mai pot transforma in siropuri sau chiar in praf ca si ingredient culinar foarte apreciat in bucataria raw vegana.
Atentie! La export se cauta mai ales aronia certificata bio, un aspect important ce nu trebuie uitat cand infiintezi plantatia, mai ales daca vrei sa exporti productia!
procesare aronia
Beneficiile consumului de fructe de aronia
1. Boabele de aronia contin o cantitate mare de antioxidanti, de neegalat de alte fructe. De exemplu, fructele de aronia contin de 3 ori mai mult antioxidanti decat afinele si murele si de 1,5 ori mai mult decat coacazele negre. Fructele de aronia isi pastreaza activitatea lor antioxidanta si in sucuri.
2. Bogate in acid chinic. Fructele de aronia contin atat de mult acid chinic incat unii cercetatori considera ca sunt mai eficiente in tratarea infectiilor urinare.
3. Sursa importanta de fier. Doar 100 de grame de fructe de aronia contin 93% din aportul nostru zilnic de fier recomandat.
4. Bogate in vitamina C. 100 de grame de fructe de aronia uscate contin 34% din nevoile noastre zilnice de vitamina C.
5. Laxativ natural. Gemurile din fructe de aronia sunt recomandate in tratarea constipatiei.