Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Palatul Mogosoaia
796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Mogosoaia
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Vechi Israel
1.598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin si Elena-documentar 102 minute
1.329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Arnota
1.025 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin: Misterul imparatului crestin al Romei
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultul Cavalerului trac
774 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Tudor Vladimirescu, Ep. 5
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Brancusi.Coloana sau Lectia despre infinit
505 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constanta ,cel mai vechi oras din Romania
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Constantin Brancoveanu, boier vechi si domn crestin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.02.2019  Adauga la favorite 404 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Constantin Brancoveanu s-a nascut in anul 1654 din parintii vornicul Papa Postelnicul si Stanca Cantacuzino. Constantin a crescut fara tata, deoarece acesta moare pe cand avea doar un an. Este crescut de mama, de bunica dinspre tata Pauna Greceanu si de unchiul sau, Stolnicul Constantin Cantacuzino, pe care ajunge sa-l iubeasca ca pe un tata.

Brancoveanu, de-a lungul vietii sale, detine diferite functii de seama ale tarii:aga, postelnic, spatar si logofat. Moarte subita a lui Serban Cantacuzino il aduce pe Constantin Brancoveanu in rolul de domn al Tarii Romanesti intre 1688 si 1714. Tara cunoaste o mare inflorire culturala si spirituala in aceasta perioada.

De asemenea domnul a avut o activitate diplomatica intensa. In anul 1695 primeste titlul de principe al Imperiului Habsburgic, iar mai apoi turcii ii recunosc domnia pe viata.

Tradarea

Insa toate aceste lucruri frumoase din viata lui Brancoveanu aveau sa se sfarseasca in cel mai cumplit mod cu putinta. In anul 1711, Dimitrie Cantemir, care era domnul Moldovei, impreuna cu tarul Rusiei Petru I se ridica impotriva Imperiului Otoman. In acelasi timp spatarul Toma Cantacuzino trece de partea rusilor si cucereste Braila. Toate acestea se intampla fara stirea lui Brancoveanu.

Totusi batalia decisiva de la Stanilesti a fost castigata de turci. Brancoveanu erau compromis in ochii otomanilor prin acest act de tradare. La acest eveniment s-au adaugat si uneltirile unor boieri care l-au facut pe domnul Brancoveanu sa cada in dizgratie.

Acesta este mazilit in Saptamana Patimilor din anul 1714. El si familia sa sunt dusi la Constantinopol. Toate bunurile familiei Brancoveanu sunt confiscate. Din aprilie pana la sfarsitul lui iulie, membrii familiei Brancoveanu sunt supusi unor torturi cumplite precum:intinderea pe roata, strangerea capului cu un cerc din metal, arderea cu fierul inrosit, inteparea mainilor si a picioarelor. Toate aceste fapte se petreceau in temnita Edicule, Cele Sapte Turnuri din Istanbul.

Executia

Ziua executiei a fost 15 august, cand Constantin implinea varsta de 60 de ani, iar crestinii sarbatoreau, ca in zilele noastre, "Adormirea Maicii Domnului".

Domnitorul, impreuna cu cei patru fii si ginerele sau, Enache Vacarescu, au fost obligati sa mearga pe jos prin oras pana la locul de executie. Acestia erau desculti si imbracati doar in camasi. La eveniment au fost invitati sa asiste si ambasadori din Europa crestina.

Del Chiaro insemna cuvintele lui Brancoveanu: "Fiii mei, fiti curajosi, am pierdut tot ce am avut in aceasta lume, cel putin sa ne salvam sufletele noastre si sa ne spalam pacatele cu sangele nostru".

Chinul si drama din aceea zi intunecata nu a durat decat un sfert de ora. Mai intai au fost decapitati fiii si ginerele pentru ca domnitorul sa poata privi moartea celor dragi. Constantin, Stefanita, Radu, Mateias si Enache Vacarescu sunt ucisi fara mila. Apoi la urma a fost decapitat si Constantin Brancoveanu.

Trupurile lor au fost aruncate in apele Bosforului, iar capetele au fost infipte in prajini si au stat trei zile la poarta Seraiului. Mai tarziu putin cadavrele au fost pescuite din mare si duse la o manastire bizantina. Trupul domnului Brancoveanu a fost adus la Bucuresti pe ascuns si a fost ingropat la Biserica Sfantul Gheorghe Nou. Placuta de deasupra marmantului a fost lasata fara inscriptie de teama turcilor. Insa pe candela de argint ce ardea desupra criptei avea gravate cuvintele:"fericitului Domnu Io Constantin Brancoveanu Basarab Voievod..."

In anul 1992, brancovenii sunt canonizati si trecuti in randul sfintilor, ca si Stefan cel Mare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.