Langa Bucuresti, pe malul unui lac superb, o constructie impresionanta aminteste si azi de vremurile boieresti, cu obiceiuri ciudate, intrigi, decadere si restaurare, la capatul unei istorii tumultuoase: palatul Mogosoaia. Aici, piatra de temelie a pus-o domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1698, pentru ca mai tarziu, la data de 20 septembrie 1702, cladirea sa fie finalizata. Monument istoric cu o arhitectura deosebita, palatul Mogosoaia a suferit de-a lungul timpului multiple distrugeri si a fost intrebuintat in diferite moduri, in functie de conducatorii acestuia.
Otomanii au transformat palatul in han dupa moartea lui Constantin Brancoveanu, pandurii lui Tudor Vladimirescu si-au stabilit tabara aici in timpul Revolutiei din 1821, iar inainte de Primul Razboi Mondial, Martha Bibescu a folosit toate resursele, in special cele financiare, pentru a face din palat un loc de intalnire pentru marile personalitati ale vremii. Din fericire, a reusit!
Probabil putini stiu ca, in timpul in care Martha Bibescu a detinut domeniul, palatul Mogosoaia a fost vizitat de oaspeti de seama, printre care: regina Maria, regele Carol I, regele Ferdinand, Nicolae Iorga, maresalul August von Mackensen, Marcel Proust, Winston Churchill, Charles de Gaulle sau Regele Alfonso al XIII-al al Spaniei. De numele palatului de la Mogosoaia se leaga si faptul ca marele scriitor, Marin Preda, a sfarsit tragic in anul 1980, in una dintre cladirile anexe acestuia.