Documentarul 97% posedat incearca sa raspunda la 3 intrebari fundamentale: Ce sunt banii? Cum sunt creati? De ce suntem datori vanduti bancilor? O serie de evenimente economice din ultimii ani, precum scaderea aparent inexplicabila a pretului petrolului, sanctiunile impuse Rusiei, care afecteaza intr-o mare masura Europa, si decizia luata de Banca Centrala Elvetiana de a decupla francul elvetian de euro prefigureaza o noua criza economica, anuntata deja de mai multi specialisti financiari.
In acest context, masuri disperate, precum cea a Bancii Centrale Europene – de a tipari si arunca pe piata gigantica suma de 1.300 de miliarde de euro -, nu pot decat sa ii provoace celui care munceste zi de zi sa obtina venituri pentru hrana, ingrijirea si prosperitatea propriei familii niste intrebari logice, precum: Ce sunt, de fapt, banii? Cum sunt creati si de catre cine? De ce exista atatia oameni datornici si de ce este „normal" ca bancile sa prospere de pe seama lor? De ce oamenii trebuie sa munceasca intreaga viata ca niste sclavi pentru niste sume derizorii, in timp ce bancherii pot dispune de sume exorbitante, pe care le materializeaza din varful pixului sau din taste? Nu cumva este ceva viciat in acest sistem care pune in pericol libertatea si viata oamenilor ce isi doresc o viata un pic mai buna?
Filmul documentar 97% posedat reprezinta un studiu fundamental despre sistemul financiar si economic. E unul dintre putinele documentare care abordeaza problema si modul de functionare a bancilor centrale si a procesului de creare a banilor. Atat timp cat banii dirijeaza orice activitate din lume, e absolut necesar sa le intelegem natura. Totusi, intrebarile aparent simple sunt evitate, intrebari precum: Care e originea banilor? Cine ii creeaza? Cine decide modul de folosire a acestora? Si ce valoare au aceste intrebari pentru milioanele de oameni care au de suferit in cazul in care sistemul monetar intra in colaps?