Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Capitalism o poveste de dragoste partea -1
980 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capitalismul: o poveste de dragoste (SUA 2009) 127 min
1.442 vizite - 0 comentarii
adaugat de vama
 
  Capitalism o poveste de dragoste partea -2
997 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Troia – Adevarata poveste
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Poveste Adevaratul "Lant al slabiciunilor
138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Imperiului Persan Ahemenid (550-330 i.Hr.)
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana -istoria unei printese
631 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2/3..Exista planete locuite in cosmos ? / Partea.2
2.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de valiza
 
  Regina Maria inainte de Romania. 17 ani de poveste
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daphne du Maurier - scriitoare britanica
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Capitalism o poveste de dragoste partea -2

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.07.2015  Adauga la favorite 998 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In cel mai recent documentar al sauMichael Moore se ia la tranta cu capitalismul si cu bancile pe acordurile crizei economice mondiale. Nu e la fel de prolific la capitolul happeninguri, dar tot se duce cu un sac gol pe Wall Street, tocmindu-se cu bodyguarzii - "Am venit dupa banii poporului american!", sau leaga o banda galbena cu "Crime scene" pe trotuarele din fata marilor banci. Spre deosebire de celelalte filme ale sale, tema e abstracta si probabil prea vaga pana si pentru el.



Un film despre capitalism nu e o surpriza din partea lui Michael Moore. In aceeasi estetica populista, poate mai populista decat de obicei, Moore e in stare sa afiseze un grafic pe muzica din "Carmina Burana" in care sa arate ca din 1980 incoace veniturile sefilor executivi ai firmelor au crescut cu 649% fata de cele ale muncitorilor.



Doar el poate compara decaderea Romei cu decaderea capitalismului, doar el e in stare sa monteze un generic de deschidere din imagini cu spargatori de banci in actiune, surprinse de camerele de supraveghere.



Punerea in aceeasi ecuatie a religiei si capitalismului suna ca o optiune nu doar ieftina, ci si ineficace

Logica lui Moore simplifica lucrurile, e in stare sa taie adanc pentru a ajunge la concluzia dorita, chiar daca uneori asta presupune scoaterea din context a anumitor aspecte sau manipularea spectatorului prin montaj sau elemente-santaj (de pilda, un copil care isi plange mama).



Iata un exemplu (benign) despre cum cineastul manipuleaza adevarul fara sa trunchieze, de fapt, realitatea, doar decupand ce ii e necesar: Cand face trecerea de la centrul de detentie pentru minori din Pennsylvania la situatia economica precara a pilotilor americani de linie, Moore se foloseste de unul dintre adolescentii care fusesera inchisi in centrul respectiv si care ia acum lectii de pilotaj.



Moore il filmeaza zburand (camera e in spatele lui), ne spune din off ca probabil baiatul isi va lua si licenta, dar ne induce ideea ca baiatul zboara singur pentru ca evita sa-l prinda in cadru si pe instructorul care probabil e pe scaunul din dreapta al avionului (cu dubla comanda). Desi nu e clar nici intr-un fel, nici in celalalt, cineastul obtine o imagine care se potriveste mesajului pe care doreste sa-l transmita.



Dar principalul punct vag al demersului lui Moore e acesta: capitalismul e un rau in sine sau doar de la un moment dat a devenit rau? Ar trebui eliminat cu totul si inlocuit cu ce? Ti se spune ca la inceput capitalismul era bun - vezi amintirile lui Moore despre copilaria sa, cand tatal sau lucra la fabrica General Motors din Flint, Michigan, si cand toate familiile middle-class puteau trai dintr-un singur salariu, pentru ca putin mai tarziu filmul sa demonizeze capitalismul.



Secventele in care cineastul intreaba mai multi preoti ce parere au, 'capitalismul e bun sau rau?' sunt cele mai nefericite din intreg documentarul, iar punerea in aceeasi ecuatie a religiei si capitalismului suna ca o optiune nu doar ieftina, ci si ineficace.



Intrebarile catre preoti au raspunsul inclus: normal ca stii la ce sa te astepti daca iei Biblia ad litteram. Normal ca preotii iti vor spune ca "blessed are the poor", "capitalismul e imoral si obscen; it's radical evil." (Spune Michael Moore: "Dumnezeu a fost rapit de cei instariti care cred ca el a fost trimis sa-i ajute doar pe ei. Cred ca am ratat pagina din Biblie unda scria ca Iisus era capitalist.")



Pe de alta parte, judecand la fel de elementar si de reductionist, sistemul capitalist pe care Moore il demonizeaza e cel care i-a permis sa-si faca filmele, "Capitalismul, o poveste de dragoste" fiind produs de firma sa, Dog Eat Dog, si de puternica The Weinstein Company. Daca banii pentru productia de film s-ar fi distribuit democratic (asa cum el la un moment dat face apologia unei mici companii conduse de muncitori), si-ar mai fi facut el filmele pentru care, in treacat fie zis, capitalismul i-a oferit atata material?



"Nu stiu. ....Conform legii, bancile nu ne pot da socoteala..."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.