Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Hanibal: cea mai mare amenintare a Romei |
403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatia 7 -Grandoare si ascultare
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria banchetelor romane
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imperiul Roman - Un mileniu de cucerire
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in cetatea Vaticanului ep 1
510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul – Imperiul pierdut-Construirea unui vis
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancare romana antica - hraneste soldati, gladiatori,
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea I -Construirea unui vis
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Incendierea Romei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2019  Adauga la favorite 457 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Anul 64 - Roma este incendiata; incepe prigoana crestinilor


In anul 64, capitala Imperiului Roman, Roma, a ars intr-un mare incendiu!
Potrivit lui Tacitus, focul s-a raspandit repede si a ars timp de sase zile:.. XV.40 Doar patru din cele paisprezece cartiere ale Romei au scapat de incendiu; trei raioane au fost complet distruse, iar celelalte sapte au suferit daune grave: XV.40 din punct de vedere istoric singurul contemporan care a mentionat incendiul a fost Pliniu cel Batran, care a scris despre el in trecere. Alti istorici care au trait perioada (inclusiv Dio Hrisostom, Plutarh si Epictet) nu mentioneaza nimic despre eveniment. Marimea incendiului este descrisa intr-o scrisoare crestin falsificata de la Seneca pentru Pavel: "o suta treizeci si doua de case si patru blocuri (insulae) au fost arse in sase zile; a saptea a adus o pauza". Aceasta inseamna ca mai putin de o zecime din oras a fost ars. Roma continea circa 1.700 de case particulare si 47000 insulae sau blocuri de locuit.
Cassius Dio spune ca imparatul Nero a cantat "sac de Ilium", in costum de scena pentru ca orasul a ars. Tacit a spus insa ca ideea ca Nero a dansat si a cantat in timp ce orasul ardea a fost doar un zvon.
Potrivit lui Tacitus, dupa ce a auzit vestea despre incendiu, Nero s-a grabit inapoi la Roma pentru a organiza fortele disponibile, pe care le-a platit din fondurile sale proprii. Dupa incendiu, Nero a deschis palatele sale pentru a oferi adapost persoanelor sinistrate, precum a si amenajat spatiul pentru aprovizionarea cu alimente ca sa previna foametea printre supravietuitori.
In urma incendiului, s-a facut un nou plan de dezvoltare urbana.
A ramas un mister cine sau ce a cauzat incendiul, daca a fost un accident sau a fost provocat. Unii istorici spun ca Nero este vinovatul, ca elsi-a dorit sa reconstruiasca Roma conform cu viziunea sa motiv pentru care a ordonat incendierea orasului. Altii il absolva pe imparat de orice vina spunand ca Roma a fost deseori victima a unor asemenea accidente in perioada antica. De altfel, Roma a mai ars in 69 si 80!
Cert este ca Nero a inceput sa caute vinovatii printre... crestini! Crestinii au fost arestati, torturati si siliti sa marturiseasca faptul ca au incendiat Roma! Se spune ca aflati sub influenta torturilor unii crestini ar fi marturisit, dar nu este clar daca acestia au marturisit despre incendiu sau despre faptul ca sunt crestini! In perioada aceea, din ordinul lui Nero multi crestini au fost aruncati la caini, altii au fost crucificati sau arsi pentru a servi ca torte de iluminat! (foto sus: tablou intitulat "tortele lui Nero", crestinii arsi pentru a face lumina noaptea!)
Incendiul care a mistuit Roma in anul 64 a ramas neclar sub aspectul cauzelor sale. Istoricii moderni cred insa ca Nero nu a fost initiatorul acestui incendiu.


Asadar, pornind de la acest incendiu, in Roma incepe persecutia crestinilor.
Este primul an in care este posibil sa fii fost executat si Sfantul Petru! (executia a avut loc undeva intre anii 64-67)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.