Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Margaret Thatcher
234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Destinata spatiului - prima femeie astronauta din German
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ascensiunea si caderea primei civilizatii avansate
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caucazul Mare - Intre Europa si Asia
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Margaret Gallagher - Cabana mea cu paie
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polo pe apa
982 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jane Addams
826 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul samurai din America si Europa:
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femei celebre - Doamna in rosu - Documentar - TVR
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti de viata: DORA D'ISTRIA
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Margaret Thatcher ,prima femeie premier din Europa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.11.2018  Adauga la favorite 452 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nascuta la 13 octombrie 1925, la Grantham (Lincolnshire, Marea Britanie),Margaret Hilda Roberts este fiica unui bacan. Primele lectii de economiele primeste in propria familie de mici comercianti. Foarte silitoare,beneficiaza de o bursa la Oxford, unde studiaza chimia. La varsta de 20de ani, conduce miscarea studentilor conservatori. Intre anii 1947 si1951, lucreaza ca cercetator chimist.

Se marita cu Denis Thatcher, sub numele caruia va deveni celebra. Din mariajul lor se nasc doi fii, care sunt dati de mici in ingrijirea unei bone, pentru ca mama lor sa-si poata desavarsi cariera. Maggie devine avocat si apoi isi face intrarea in Camera Comunelor. Ulterior este numita secretar parlamentar al Ministerului Pensiilor si Asigurarilor Sociale. In anul 1970 este desemnata ministru al Educatiei si Stiintei in cabinetul lui Edward Heath, portofoliu pe care il pastreaza timp de patru ani. In aceasta perioada, isi face o buna reputatie ca profesionista si abila negociatoare, dar este criticata pentru ca renunta la distribuirea laptelui gratuit in scoli. In anul 1974, Partidul Conservator este invins in alegeri si trece in opozitie.

In urma unui puci intern, Margaret preia postul lui Heath si se instaleazala la carma acestei formatiuni politice. Patru ani mai tarziu, conduce Partidul Conservator spre victorie, promitand stoparea declinului economic si reducerea rolului statului. La 4 mai 1979, devine prima femeie prim-ministru din Europa si a patra din lume. Aplica un program radical care sporeste rolul initiativei particulare in societate si reduceintr-adevar rolul statului, in incercarea de a redresa situatia economica inconfortabila, in conditiile existentei unor sindicate puternice si aunei inflatii ingrijoratoare. Sunt privatizate 77 de mari intreprinderi,ceea ce duce la o echilibrare a bugetului si la o oarecare revitalizarea economiei. In schimb, somajul creste.

Popularitatea ei reinvie dupa ce reuseste sa pastreze Insulele Falkland(Maldive) sub tutela coroanei britanice. In anul 1982, fortele argentiniene declanseaza operatiunea de ocupare a acestor teritorii,detinute de englezi din anul 1833. Premierul trimite de urgenta oexpeditie care recupereaza Maldivele, pe calea armelor.

Marea Britanie incheie victorioasa confruntarea cu Argentina, iarLady Margaret este innobilata de regina pentru serviciile pe care le aduce tarii. Marele succes le aduce o noua victorie conservatorilorla alegerile parlamentare din iunie 1983. Noul mandat al doamneiThatcher este marcat de marea greva a minerilor (din anii 1984-1985),care dureaza aproape un an. Premierul nu cedeaza sub nici un chippresiunilor sindicatelor, atitudine ce va contribui in a fi supranumita"Doamna de fier". Da dovada de intransigenta si in cazul revendicarilor nationalistilor irlandezi. Nici atentatul cu bomba pus la cale de IRA(armata republicana irlandeza) la Grand Hotel din Brighton - in timpul conferintei Partidului Conservator, din octombrie 1984 - in urma caruia scapa miraculos cu viata, nu-i schimba atitudinea.

Duce o politica externa antieuropeana si de alianta cu americanii. In iunie 1987, dobandeste a treia victorie electorala. Este uniculprim-ministru, in 160 de ani de istorie britanica, reales de trei ori consecutiv. In timpul celui de-al treilea mandat, conjunctura economica ii pune piedici mult mai mari. Tensiunile rasiale cresc, sedezvolta huliganismul si delincventa suburbana. Se opune programelor socialiste ale Partidului Laburist si scade rolul guvernului in economie. Privatizeaza cateva ramuri industriale nationale, invatamantul si institutiile medicale. Incepe sa fie contestata chiar si in sanul propriului partid. Ajunge sa faca presiuni asupra presei si creste impozitele. Multi incep sa creada ca este lovita de paranoie. Devenita nempopulara, la 20 noiembrie 1990 pierde presedintia partidului. Dupa cateva zile, demisioneaza si din fuctia de premier, insa continua sa faca greutati succesorului la fotoliul de prim-ministru al Marii Britanii..


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.