Cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan se afla in Romania.
Unul dintre simbolurile Bucegilor, Crucea de pe Caraiman, are 90 de ani si de cand a fost inaugurata nu a fost niciodata reabilitata. Desi multi o vad de pe Valea Prahovei, iar altii au urcat pe munte sa o vada de aproape, putini stiu cat de greu a fost sa fie ridicata, din ordinul lui Ferdinand I.
Drumul pana la Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial, situata pe Varful Caraiman din Muntii Bucegi, cunoscuta sub denumirea „Crucea de pe Caraiman" sau „Crucea Eroilor", este unul care incanta privirea si care poate fi parcurs de oricine, neavand un grad mare de dificultate.
Turistii pornesc din zona Babele, urmarind traseul marcat cu o cruce rosie.
Traseul, spun salvamontistii, a fost remarcat de ei in aceasta vara. Cat vad cu ochii, turistii oamenii au parte numai de peisaje care taie respiratia, spectacolul naturii fiind unul deosebit. Ici- colo mai intalnesc cate o floare de colt, planta ocrotita prin lege, sau cate un petec de zapada, chiar daca este august.
La pas, dupa aproximativ doua ore de mers, timp in care muntele isi etaleaza splendoarea, turistul ajunge la Crucea de pe Caraiman, monument atestat documentar din 1928.
Realizata dintr-o structura metalica confectionata din otelul fabricat de vestitele Uzine si Domenii Resita, crucea a fost inaugurata si sfintita pe 14 septembrie 1928, de Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.
Are inaltimea totala de 39,3 metri si o deschidere a bratelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasata la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a facut ca monumentul, devenit simbol national, sa atraga mii de vizitatori, din tara sau din strainatate.