Legiunea de onoare, conform originalului in franceza, Legion d'honneur, este cea mai inalta distinctie civila si militara franceza, instituita in 1802 si acordata neintrerupt din 1804 pana astazi.
reaca prin nume, (inspirata de Legio honoratorum conscripta din Antichitate), prin simbolismul ei (drapelul) si prin organizare (26 cohorte pentru Anglia), Legiunea de Onoare se elibereaza de traditia ordinelor Regimului vechi, fiind deschisa tuturor, si nu numai nobililor, functionarilor, bogatilor si celor cu influenta. Cum unii considerau ca acesta este un prejudiciu adus principiului egalitatii civice, Bonaparte, in consiliul Statului justifica aceasta institutie: «va provoc sa-mi aratati o republica, veche sau moderna, care a stiut sa se descurce fara deosebire. Voi le numiti nimicuri, dar cu aceste nimicuri se conduc oamenii». Revolutia franceza abolise de fapt toate medaliile in timpul Vechiului Regim si, sub Conventie, generalii luasera obiceiul de a atribui arme de onoare (carabina de onoare, sabie de onoare, sau toba de onoare) pentru a recompensa actele de curaj. In data de 14 iulie 1804 a avut loc la Capela Invalizilor prima repunere a Legiunii de Onoare, de catre Napoleon Bonaparte, ofiterilor merituosi, in cursul unei ceremonii oficiale fastuoase. Legiunea de Onoare nu este rezervata francezilor: este de asemenea atribuita cu titlu protocolar sefilor de stat, primilor ministrii, membrilor guvernului si ambasadorilor straini care vin in Franta, si oricaror persoane care au fost utile intereselor Frantei. De exemplu, in data de 19 februarie 1999, presedintele republicii Jacques Chirac a acordat medalii vechilor combatanti americani din primul razboi mondial. Admiterea si avansarea in ordin sunt pronuntate in limita contingentelor fixate de decretul Presedintelui Republicii pentru o perioada de 3 ani. Aceste contributii sunt repartizate intre presedinte si diferitii ministrii care isi adreseaza propunerile Marelui Cancelar. Accesul la ordin nu se poate face intr-un grad superior celui de cavaler, decat atunci cand este vorba de a onora o personalitate straina: atunci este in functie de rangul protocolar al candidatilor (astfel printul Albert de Monaco a fost direct avansat la functia de Mare Ofiter al Ordinului in 1984). Admiterea in ordin (la rangul de Cavaler) cuprindea, la inceput, o renta anuala insesizabila de 250 de franci de aur. In 2004, aceasta renta anuala (pentru Cavaleri) era de 6,10 euro. Atribuirea Ordinului se face aproape automat pentru fostii ministrii, prefecti, deputati, senatori. Ministrii si parlamentarii in activitate sunt exclusi din aceasta categorie, cu exceptia celor care s-au evidentiat in razboi.
Descriere
Medalia este o stea cu 15 raze duble smaltuite cu alb si cu cele zece puncte butonate. Steaua si nasturii sunt din argint pentru Cavaleri si din argint suflat cu aur pentru Ofiteri. Razele sunt unite printr-o coroana, din argint sau din argint suflat cu aur in functie de grad, smaltuita cu verde si compusa din foi de stejar si din lauri si ale carei extremitati inferioare, incrucisate sunt unite printr-un nod. Centrul stelei prezinta un medalion din aur cu imaginea Republicii, inconjurata de un cerc albastru, pe care scrie: REPUBLICA FRANCEZA . Pe revers, medalionul din aur are doua drapele tricolore cu inscriptia Onoare si Patrie, punand in evidenta astfel data crearii Ordinului: 19 Florar (a opta luna din Revolutia franceza), an X. Insigna este agatata de o panglica rosie, poate mostenire a Ordinului Militar din Saint-Louis. Aceasta are o rozeta pentru Ofiteri. Dimensiunea insignei din argint suflat cu aur a Comandantilor, pusa la cravata, este mai mare cu jumatate decat aceea din primele doua grade. Marii Ofiteri poarta crucea de Ofiter, dar si o placa pe partea dreapta a pieptului. Crucile lor din argint suflat cu aur au aceeasi placa pe partea stanga a pieptului. Crucile lor din argint suflat cu aur, aproape de marime dubla fata de primele 12 grade, se poarta in banduliera, agatate de o panglica rosie care se afla sub umarul drept. In tinuta civila, Cavalerii poarta la butoniera o panglica rosie, Ofiterii o rozeta rosie, Comandantii o rozeta rosie pe jumatate de nod din argint, Marii Ofiteri o rozeta rosie jumatate argint, jumatate aur, si Marile Cruci o rozeta rosie pe jumatate de nod din aur.
Beneficiari ai Ordinului Legiunea de Onoare
Categorii :
• Cavaleri ai Legiunii de Onoare • Ofiteri ai Legiunii de Onoare: Andre Malraux • Comandori ai Legiunii de Onoare: Marguerite Yourcenar, Romain Gary • Mari Ofiteri ai Legiunii de Onoare • Marile Cruci ale Legiunii de Onoare: Jacques Chirac - 1995, Gustave Eiffel, Charles de Gaulle - 1959, Louis Pasteur - 1881, Vladimir Putin- 2006 • Mari Cancelari ai Legiunii de Onoare • Mari Maestrii ai Legiunii de Onoare
Principalele decoratii franceze
• Ordinul Eliberarii • Medalia Militara • Ordinul National de Merit • Crucea de Razboi 1914-18 • Crucea de Razboi 1939-45 • Crucea Valorii Militare • Medalia Rezistentei • Medalia Evadatilor • Ordinul Palmelor Academice • Ordinul Meritului Agricol • Ordinul Meritului Maritim • Ordinul Artelor si Literelor