Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Al doilea razboi mondial.Originile si inceputul
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1940-1944: Cand Parisul era german
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Uniunii Sovietice (2008) -
1.410 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  De ce Vespasian a fost cel mai apreciat imparat al Romei
915 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Cedarea Bucovinei
2.032 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucuresti intre 1919-1940 si dupa
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de mihaelasa
 
  Itzhak Rabin - Personalitati care au marcat istoria lumi
1.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Enigmele asasinarii lui Nicolae Iorga
1.309 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Charles de Gaulle
1.576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asasinarea lui Robert F Kennedy
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

14 iunie 1940 - ocuparea Parisului de catre Germania

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 07.07.2018  Adauga la favorite 951 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
14 iunie 1940, are loc ocuparea Parisului de catre trupele germane naziste

Armata germana a trecut Muntii Ardeni, neintampinand forte franceze.

Armata germana a trecut Muntii Ardeni, neintampinand forte franceze.

La confluenta dintre fluviul Meuse si Canalul Ardenilor se afla localitatea Sedan, zona controlata de francezi prin 2 armate, armata II si armata IX. Inceputul bataliei nu a fost favorabil pentru francezi, intrucat pe 10 mai, dimineata, aparatele aflate la sol au fost distruse in urma unui bombardament. Tactica Aliatilor era de a intarzia atacurile germane, permitandu-le, astfel, trupelor sa ajunga in pozitiile de defensiva. Se estima ca aceasta manevra sa dureze 5 zile, intrucat credeau ca si trupele nemtesti se vor misca incet. Insa, rezultatul distrugerilor a fost stoparea inaintarii franceze, in situatia in care belgienii considerau ca pentru intarzierea germanilor era nevoie de o zi, pe cand francezii considerau ca e nevoie de 5 zile, ceea ce a dus la un rezultat catastrofal. Pentru germani, traversarea Ardenilor nu a inregistrat mari dificultati, intrucat francezii nu ocupasera nicio pozitie, neavand forta necesara de a le bloca trecerea. Doua panzerdivizii aflate sub comanda lui von Kleist va distruge fara prea mari eforturi o divizie franceza de cavalerie usoara si o brigada de cavalerie. Pe 12 mai, trupele germane au ajuns pe fluviul Meuse, urmatoarea miscare fiind o batalie in acel loc. De asemenea, periferiile estice ale Sedanului au fost cucerite. Aceasta batalie a fost un esec pentru francezi, fiind urmata de evenimente surprinzatoare, precum dezertarea in masa a multora dintre combatanti. Era clar, moralul francezilor era la pamant.

Frontul francez a fost distrus definitiv pe data de 16 mai, iar trupele germane au pornit spre Marea Manecii. S-a spus ca infrangerea Frantei era inevitabila, colonelul Lyet a afirmat ca "batalia era pierduta chiar inainte de atacul neprevazut de la Sedan."

Franta se afla intr-o situatie extrem de grea si de nefavorabila, astfel ca Paul Reynard i-a numit la guvernare pe Georges Mandel si pe maresalul Petain. De asemenea, si generalul Gamelin a fost inlocuit cu generalul Weygand.

Si belgienii urmau sa aiba o soarta asemanatoare, intrucat batalia de la Courtrai, din 24 mai, a adus, cateva zile mai tarziu, mai exact pe 27 mai, capitularea. Acestia au cerut ajutor englezilor, insa acestia nu si-au dat silinta in ceea ce privea situatia Belgiei. Dupa acest eveniment, britanicii au actionat in conformitate cu planul Dynamo, ce presupunea evacuarea fortelor ce se aflau in apropiere de Dunkerque. Prin portul Dunkerque puteau trece doar maximum 4.500 de persoane, iar in timp ce evacuarea avea loc, bombardierele germane au atacat acest port.

La confluenta dintre fluviul Meuse si Canalul Ardenilor se afla localitatea Sedan, zona controlata de francezi prin 2 armate, armata II si armata IX. Inceputul bataliei nu a fost favorabil pentru francezi, intrucat pe 10 mai, dimineata, aparatele aflate la sol au fost distruse in urma unui bombardament. Tactica Aliatilor era de a intarzia atacurile germane, permitandu-le, astfel, trupelor sa ajunga in pozitiile de defensiva. Se estima ca aceasta manevra sa dureze 5 zile, intrucat credeau ca si trupele nemtesti se vor misca incet.

Frontul francez a fost distrus definitiv pe data de 16 mai, iar trupele germane au pornit spre Marea Manecii. S-a spus ca infrangerea Frantei era inevitabila, colonelul Lyet a afirmat ca "batalia era pierduta chiar inainte de atacul neprevazut de la Sedan."


Franta este infranta definitv, iar guvernul francez evacueaza Parisul pe 10 iunie 1940.

Dupa aceste evenimente a urmat batalia de pe Somme, in urma careia francezii au fost infranti definitiv. Aceasta a inceput pe 5 iunie, fiind o confruntare intre armatele germane ale lui von Bock si cele franceze ale lui Weygand. Peste 5 zile, pe 10 iunie, Mussolini decide sa intre in razboi de partea lui Hitler, francezii primind, astfel, o grea lovitura din partea italienilor. Pe 10 iunie, guvernul francez evacueaza Parisul, iar pe 14 iunie acesta este ocupat de trupele germane. Pe 17 iunie, maresalul Petain a sustinut in fata trupelor sa luptele trebuie sa inceteze.

In ceea ce priveste rezultatul actiunilor inteprinse de armata germana, Hitler urmarea sa anihileze din punct de vedere militar Anglia, prin impiedicarea alaturarii fortelor franceze ce au ramas intacte, adica flota si coloniile.[17] Am mai mentionat faptul ca Hitler se temea de dezvoltarea din ce in ce mai prolifica a Angliei, tocmai de aceea a initiat un atac in vestul Europei.

Franta, invingatoare in urma Primului Razboi Mondial, s-a vazut ingenuncheata in fata Germaniei naziste. Pentru Hitler, acest eveniment a avut si un substrat ideologic, incat a dorit sa-i umileasca pe francezi asa cum au facut-o si ei cu germanii in urma primei conflagratii mondiale. Pentru semnarea armistitiului, Hitler a ales localitatea Rethondes, unde, in 1918, generalul francez Foch dictase conditiile armistitiului plenipotentiarilor germani. La ora 15.30, pe 21 iunie, delegatia franceza era primita de catre Hitler chiar in vagonul lui Foch, locul unde germanii au semnat armistitiul cu ani in urma. Keitel a transmis delegatiei franceze conditiile armistitiului si a mentionat ca acestea nu pot fi negociate si modificate. Germanii au mentionat ca toate eforturile militare vor fi indreptate catre razboiul contra Angliei si ca in ceea ce priveste Franta, vor stationa doar cateva trupe pentru a mentine ordinea.

Sursa:Historia.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.