Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nicolae Iorga
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintirea Apelor de Boboteaza in 1932
1.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de sahia
 
  Ceausescu - Ascensiunea si decaderea lui | BBC |
2.118 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Sf.Nicolae in Olanda
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Braila - inceput de secol XX
1.669 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Obiceiuri de Sf Nicolae Germania
1.330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultimul dintre Tarii Rusiei - Moartea unei dinastii
1.947 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Recurs la istorie: Din culisele asasinarii lui I.G. Duca
1.042 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Legenda lui Mos Nicolae
1.929 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Nicolae in Italia
1.599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Enigmele asasinarii lui Nicolae Iorga

 
 
 
 
 
Adaugat de info 17.02.2016  Adauga la favorite 1.304 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nicolae Iorga (nascut Nicu N. Iorga, n. 6 iunie 1871 (S.N. 18 iunie), Botosani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman.

Este cunoscut in lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor si filozof al istoriei. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire".

Autorii asasinatului comis la persoana lui Nicolae Iorga - erudit si om politic romin - au fost considerati legionarii. Desi se stie ca grupul lui Traian Boieru care a savirsit omorul a actionat fara permisiunea si fara stirea conducerii legionarilor, miscarea a fost acuzata de asasinarea lui Iorga. Sotia marelui profesor a depus marturia ca persoanele de prim rang din conducerea legionara i-au telefonat lui Iorga la Sinaia, avertizindu-l asupra primejdiei si sfatuindu-l sa plece imediat de acasa pentru a nu fi gasit de ucigasi (crezind ca telefonul de la Bucuresti face parte din scenariu si ca era sa fie ucis dupa ce-si va parasi locuinta, Iorga a ramas pe loc, din pacate).

Unii cred, pe buna dreptate, ca omorul a fost infaptuit din ordinul lui Stalin. Acest fapt este recunoscut de un general rus, care sustinea ca persoanele care l-au ucis pe Iorga erau agenti ai URSS infiltrati in miscarea legionara, in scopul discreditarii legionarilor, care erau in esenta anticomunisti, antibolsevici.

De asemanea, se stie ca dupa ce Boieru a fugit in Germania in 1941, familia acestuia ramasa in Constanta nu a avut de suferit, spre deosebire de alte familii ale legionarilor, din partea autoritatilor instalate de Armata Rosie.

In plus, la sfirsitul anilor '50 i s-a permis plecarea in Occident - intr-o perioada in care legionarii infundau inchisorile, inclusiv pentru vina de a-l fi asasinat pe Nicolae Iorga.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.