Vechii Egipteni au fost printre primele popoare care au inventat un sistem de scriere. Acesta consta dintr-o serie compelxa de 6.000 de pictograme, numite hieroglife, care descriu sunete, obiecte si notiuni.
Hieroglifele se foloseau pe monumente, pe morminte, pe temple, precum si pe suluri de papirus ca, de exemplu, Cartea Mortilor. O forma diferita de scriere, denumita demotica, se folosea in viata de zi cu zi.
Dupa cucerirea si prabusirea Imperiului Egiptean, nu s-au mai folosit hieroglifele, astfel ca, timp de mai multe secole, nimeni n-a putut sa le descifreze.
Apoi, in 1799, s-a descoperit piatra de la Rosetta. Aceasta contine 3 tipuri de scrieri diferite : hieroglifica egipteana, demotica egipteana si greaca veche.
, Practic, tot ce stim despre Egiptul Antic incepe cu Champollion. care a descoperit in 1822 secrete care au stat ingropate timp de 5000 de ani, nu dezgropand morminte sau temple, ci folosind limbajul. Champollion a facut ce parea imposibil, a spart codul faraonilor. Calatoria sa il va duce mii de kilometri la piramidele de la Gizeh si la cimitirul antic din Memphis. De la templele care inspira respect din Karnak, la misterioasa Vale a Regilor. Ce a descoperit in decursul aventurii sale va ului lumea. Champollion isi va risca viata pentru a completa aceasta calatorie schimband pentru totdeauna felul cum vedem noi Egiptul Antic, piramidele sale, templele si mormintele. Descoperirile lui Champollion urmau sa schimbe si felul in care lumea vedea inceputul civilizatiei.