Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.194 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
2.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioana D'Arc - Personalitati care au marcat Istoria
1.564 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria savarinei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.05.2012  Adauga la favorite 3.453 vizualizari

Nota film: 4.5 / 5 (2 voturi )
   
 
Daca, la inceput, Baba au rhum era un simplu aluat dospit, garnisit cu fructe uscate, in zilele noastre, prajitura se serveste insiropata cu rom, alaturi de frisca sau inghetata de vanilie.

Povestea incepe in Polonia, unde prajitura se afla printre retetele pentru copii ale batranelor. In secolul al XVI-lea, avea forma cilindrica, preparata dintr-un aluat dospit si garnisita cu fructe uscate.

Intamplarea a facut ca Stanislas Leszczynski, fost rege al Poloniei si socru al lui Ludovic al XV-lea, mare amator de dulciuri, sa o considere mult prea uscata pentru gustul lui regesc si pentru sensibilele lui gingii lipsite de dinti. Bucatarul personal, Nicholas Stohrer, a venit cu ideea de a aromatiza prajitura cu sofran si de a o stropi cu vin de Malaga (in acele vremuri, romul nu era altceva decat o bautura oribila, destinata marinarilor si piratilor) pentru a-i conferi o textura mai catifelara.

Regele a botezat-o simplu: „Baba"! Denumirea ei nu are nimic de-a face cu personajul Ali Baba! Cuvantul „baba", intalnit atat in poloneza (babka), cat si in rusa, se refera la o persoana in varsta, o „baba".

Cinci ani mai tarziu, inventivul bucatar ajunge la Paris, unde isi deschide o patiserie la numarul 51, pe Strada Montorgueil. Daca ai drum pe acolo, nu uita sa vizitezi si aceasta patiserie; acum, dupa 280 de ani, este declarata monument istoric.

Modernizarea prajiturii

In ziua de azi, „Baba au rhum" nu mai este la moda, fiind considerat un desert burghez un pic depasit. Dar cofetarii plini de imaginatie l-au gandit astfel incat sa atraga gurmanzii contemporani.

La celebra cofetarie Fauchon din Paris, prajiturica este aranjata intr-un pahar, servita cu piure de ananas si frisca deasupra, iar in mijloc are infipta o seringa umpluta cu rom din care iti poti doza singur cantitatea de alcool cu care doresti sa iti
insiropezi desertul.

Un desert rebotezat

In 1844, fratii Julien, patiseri cu renume, se inspira din „Baba" si creeaza „Savarina", numita astfel in onoarea lui Antheme Brillant-Savarin, autorul celebrei „Psihologia gustului". Antheme Savarin le-a dezvaluit celor doi frati secretul compozitiei siropului aromat, in care se scufunda prajitura si care ii confera aceea textura unica.

Aceasta este acum coapta intr-o forma circulara, cu partea din mijloc decupata, nu mai contine fructe uscate si, indata ce este scoasa din cuptor, este insiropata pana la saturare cu sirop de zahar si rom. Constructia este simpla si de mare rafinament: blat de briosa, sirop alcoolizat si frisca.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.