Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cateva secrete ale lui Michelangelo Buonarroti
1.974 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Capela Sixtina (Vatican) - Michelangelo HD
2.529 vizite - 1 comentarii
adaugat de naveta
 
  Istoria baletului
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piero Della Francesca
1.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Botticelli - Viata particulara a unei capodopere
1.915 vizite - 0 comentarii
adaugat de alina
 
  Sandro Botticelli
1.714 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Giuseppe Casciaro:
765 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lorenzo Lotto partea I
1.764 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arnold Bocklin (1827-1901)
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Michelangelo Buonarroti- Documentar BBC-Partea 1-a HD
4.793 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Domenico Ghirlandaio

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.02.2018  Adauga la favorite 1.062 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
S-a nascut in 1449 la Florenta, numele sau complet fiind Domenico di Tommaso di Currado di Doffo Bigordi. Tatal, Tommaso Bigordi, era negustor de matasuri si maruntisuri. Ghirlandaio a fost cel mai mare din cei sase copii din prima casatorie a tatalui. O sora de-a sa, din cea de-a doua casatorie a tatalui, a fost sotia pictorului Sebastiano Mainardi.

Domenico deprinde inca din copilarie meseria de orfevrar, pe care o avea si tatal sau, care inventase un tip de bijuterie sub forma de ghirlanda, de unde si numele Ghirlandaio. In magazinul-atelier al tatalui, Domenico mai executa si portrete ale trecatorilor, iar de la Alesso Baldovinetti invata arta picturii si mozaicului.


In 1472, Girlandaio se inscrie la Compagna di San Luca (astazi devenita Accademia di belle arti di Firenze), unde isi desavarseste pregatirea artistica.

Prima sa lucrare este o fresca ce decoreaza bazilica Pieve di Sant'Andrea din oraselul Sesto Fiorentino din provincia Florenta si intitulata Sfintii Girolamo, Barbara si abatele Antonio ("Santi Girolamo, Barbara e Antonio Abate"). Pictura decoreaza o nisa semicirculara. Cei trei sunt reprezentati prin culori vii, frumos armonizate, amintind de stilul lui Domenico Veneziano. Sf. Girolamo atrage atentia prin anatomia reprezentarii ce evoca forta plastica a lui Andrea del Castagno. Nu sunt neglijate nici detaliile de fond ale lucrarii, care prin modul de aranjare creeaza iluzia spatialitatii.


Prima sa mare lucrare in care isi manifesta cu adevarat personalitatea a fost decorarea capelei dedicata sfintei Fina, patroana spirituala a oraselului San Gimingnano. Au fost cooptati artisti florentini de valoare ca: arhitectul Giuliano da Maiano, fratele sau, sculptorul Benedettoo, iar partea de pictura revenind lui Ghirlandaio.


Funeraliile sfintei Fina, lucrare datata in 1475
Astfel, in lucrarea Funeraliile sfintei Fina ("Esequie di santa Fina"), figurile umane sunt tratate cu multa naturalete. Unele din personaje au in privire ceva ce le detaseaza de dramatismul scenei, sentimentul de emotie fiind disimulat in seninatate si monumentalitate. Printre oamenii reprezentati trebuia sa fie prezenti si cei de vaza care au finantat intregul ansamblu artistic.

Aceeasi grandoare este vizibila si in Vestirea mortii sfintei Fina ("Annuncio della morte di santa Fina").

La San Gimignano, Ghirlandaio il cunoaste pe viitorul sau cumnat, Sebastiano Mainardi, care ii devine colaborator.

O alta destinatie a lucrarilor lui Ghirlandaio este Abatia Sf. arhanghel Mihail din Passignano. Aici, in 1476, realizeaza o scena de tip cenaculum (calugari care iau cina in comun), care este prima dintr-o serie de trei astfel de lucrari.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.