Bulbii acestor flori de primavara vor fi scosi din pamant in lunile iunie-iulie. Este bine ca dupa ce floarea s-a uscat in totalitate, tija acesteia sa fie taiata si indepartata, pentru a nu epuiza radacina subterana.
Dupa ce ii indepartezi din substrat ii vei depozita intr-un loc intunecat si racoros (preferabil in pivnita). Atunci cand extragi bulbii din pamant, este bine sa ii separi pe categorii, in functie de culoarea sau de tipul florii. Astfel eviti amestecul inegal din straturile de flori si poti realiza jocuri de culori interesante.
2 Selectia bulbilor
Inainte de plantare este bine sa faci o selectie, pentru a elimina partile stricate sau uscate. Alege doar bulbii sanatosi, care nu prezinta zgarieturi, taieturi sau zone moi. Bulbilii (bulbi mai mici) pot fi plantati, insa acestia devin floriferi dupa 2-3 ani. Asadar, ia in calcul doar exemplarele mari. Aceasta selectie se va realiza si in cazul bulbilor achizitionati din magazine sau sere.
3 Caracteristicile solului
Pentru lalele si zambile este bine sa alegi un teren aflat intr-o zona insorita si calduroasa. De asemenea, substratul va trebui sa fie unul nisipos si usor, pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Pamantul greu retine apa, ducand astfel la putrezirea radacinilor.
Nu este recomandata udarea intentionata a pamantului cu bulbi decat in cazul toamnelor foarte uscate. In iernile geroase, suprafata plantata va fi acoperita cu un strat de frunze uscate pentru a proteja bulbii de inghet. Primavara, acest strat va fi indepartat, iar terenul curatat.
Pentru plantarea zambilelor se vor sapa santulete cu o adancime de 6-10 cm, la o distanta laterala de 15-20 de cm. Exemplarele mari vor fi asezate in stratul de pamant la o distanta de 10 cm departare de urmatorul, iar cele mici pot suporta o distanta de 4-5 cm.