Fiecare planta are propria sa semnificatie si un rol bine-definit in traditia romaneasca a sarbatorilor de Paste. Primavara care isi reintra in drepturi si sarbatoarea pascala sunt tot atatea prilejuri de bucurie!
Florile si plantele joaca roluri foarte importante in aceasta perioada.
Se atribuie multe legende salciei. Una dintre ele spune ca ramurile salciei s-ar fi lasat in jos in semn de parere de rau pentru ca crengile sale au fost folosite pentru a-l bate pe Iisus. O alta spune ca Maica Domnului a avut de trecut o apa in drumul sau catre Iisus rastignit si ca s-a rugat de toate plantele sa o ajute sa treaca pe cealalta margine. Dintre toate plantele, legenda spune ca numai salcia si-a plecat crengile si a ajutat-o pe Maria.
Cununile din salcie facute in duminica de Florii sunt pastrate in casa, in jurul icoanelor si intampina Pastele alaturi de familie.
Vinerea sunt duse la biserica narcise, ghiocei, zambile, lalele si sunt puse pe masa, urmand sa fie sfintite si apoi impartite credinciosilor care vor inconjura biserica si vor trece apoi pe sub masa, insotiti de buchetul de flori.
O alta traditie romaneasca spune ca in Joia Mare se faceau cununi din flori pentru fiecare membru al familiei, cununi care se aruncau apoi pe acoperis si, in functie de felul in care se vestejeau sau cadeau de pe acoperis se putea vedea cine va avea probleme cu sanatatea si cine va muri.
Anemona si-a capatat numele de "Floarea Pastelui" datorita perioadei de inflorire - niciodata mai devreme de 15 martie sau mai tarziu de inceputul lui mai. Iar aceasta floare mica si alba, care creste in locurile umede, era culeasa de catre copii si dusa in Vinerea Mare la biserica. Florile, care vor fi impartite, -asa cum am povestit mai devreme- credinciosilor la Denie sunt pastrate si puse la icoane si se spune despre ele ca te vor apara de rele intregul an.
Firul de busuioc nu lipseste nici din cosul pe care femeile il duc la biserica pentru a fi sfintit si despre care se spune ca are puterea de a "lua cu mana" durerile de urechi atunci cand este folosit pentru a afuma persoana suferinda. Busuiocul are un rol si in dimineata de Inviere, atunci cand in apa de spalat se pune un ou rosu si o moneda de argint si apa neinceputa. Intreaga familie se spala cu acea apa in care exista si crenguta de busuioc, trecandu-si oul si moneda peste fata. Se spune ca cel care se spala cu apa in care exista si busuioc va fi onorat ca si el.
Din categoria plantelor pe care NU e bine sa le tii in casa face parte si omagul, planta folosita in medicina populara si cosmetica si care este culeasa -in traditie- de catre fetele inca nemaritate cu scopul de a o folosi pentru a face vraji care le ajute sa-si gaseasca un iubit sau fac, cu ajutorul sau, descantece care sa le ajute sa isi convinga iubitii sa se casatoreasca cu ele. Acesta este una dintre cele mai otravitoare plante.