Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum se ingrijeste corect rododendronul
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 reguli de AUR pentru a face o GRADINA
453 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa cresti nuci
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum amenajam gradina .Suport pentru flori.
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim leandrul?
101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum putem germina un fistic acasa
555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceapa in ghiveci
2.323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa plantezi un mar din seminte
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Idee originala pentru un ghiveci de flori
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Replantare orhidee intr-un ghiveci mai mare
882 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Frezii de gradina sau in ghiveci

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.03.2018  Adauga la favorite 1.307 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Frezii - Cultivare, Ingrijire, Plantare - Frezii de gradina sau in ghiveci
January 6, 2017

Fie ca discutam de frezii in gradina sau frezii in ghiveci, urmatoarele sfaturi va vor fi de folos cu siguranta. Am incercat sa raspundem la toate intrebarile puse pana in prezent de clientii nostrii. Cum se cultiva freziile, inmultirea, ingrijirea si plantarea acestora, inclusiv despre frezii si boli sau daunatori.


Cate tipuri de frezii exista?

Ei bine, dupa tipul culorii, exista frezii albe (cele mai cautate), frezii glabene, frezii mov sau frezii rosii. Insa exista hibrizi de combinatii de culori si totodata exista mai mult de opt forme diferite ale florilor. Oricum ar fi, freziile sunt unele din cele mai cautate flori de primavara si toamna, fiind folosite intens pentru a realiza un buchet de mireasa deosebit. Frezii gasim si la diverse evenimente, in buchete si aranjamente simple, insa mai ales in buchete lalele si frezii, dat fiind coloristica deosebita care rezulta din aceste combinatii si mai ales ca rezista timp indelungat, ca si flori taiate.
Cand se planteaza freziile?

Frezia este o floare putin diferita de alte flori din bulbi, precum lalele, zambile sau narcise. Dat fiind ca ea a venit in Europa din Africa de Sud, frezia nu are nevoie de perioada de frig. Deci teoretic se poate planta si cultiva cam oricand. Insa in conditiile de temperatura din Romania, afara nu se poate planta din August pana in Primavara.



Frezii de gradina

Plantarea freziilor de gradina, asa cum am mai spus, trebuie sa tina cont de conditiile climaterice de care are nevoie frezia sa creasca. Astfel, freziile au nevoie de 10-12 saptamani, de la plantare, pana in momentul in care acestea vor produce flori. In plus, florile de frezii, rezista o perioada chiar mare de la inflorire, pana la 6-8 saptamani. Deci un ciclu complet de crestere este de 2-3 luni de la plantare, 2 luni de floare, la care se adauga perioada in care frezia se usuca si se inmulteste (pentru cei care vor sa le inmulteasca), alte aproximativ 2 luni.

La toate acestea trebuie luat in considerare ca frezia are nevoie, pentru crestere, de o temperatura relativ scazuta, ceea ce in conditii de vara este imposibil. Iarna insa, freziile sunt flori nerezistente la inghet. Astfel ca exista foarte mare riscul sa degere in pamant.

Ca sa nu va mai zapacim cu detalii, perioada ideala de plantare a freziilor este primavara tarziu. Aprilie, ideal Mai si astfel va veti bucura de frezii intreaga vara.



Frezii in ghiveci

Plantarea freziilor in ghiveci se poate face cam oricand. Mai ales ca freziile nu au nevoie de perioada de frig, asa cum au nevoie majoritatea bulboaselor. Frezii in ghiveci se pot obtine plecand de la perioda in care doriti sa infloreasca. Luati in considerare ca florile de frezii rezista cam doua luni, si ca au nevoie de 3 luni sa infloreasca. Deci, daca doriti flori de 1 Martie, ar trebui sa plantati, frezii in ghiveci, cam cu 3 luni si jumatate inainte (undeva, maxim, in a doua jumatate a lunii Noiembrie) si veti avea flori de frezii toata luna Martie si Aprilie.

Cand doriti frezii in ghiveci trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

Plantati intr-un ghiveci mai multi bulbi, chiar inghesuiti, dar nu mai aproape de 2-3 cm unul de altul, si ideal sa fie plantati in valuri de doua saptamani, astfel incat si florile sa iasa in valuri si sa aveti frezii in ghiveci permanent in perioada de inflorire.

Puneti freziile la caldura si mult soare. Soarele este cea mai mare problema pentru a creste frezii in ghiveci. Aveti nevoie sa fie cat mai mult, ideal fiind sa aveti o sera, sau macar ferestrele sa fie indreptate sudic, pentru a prinde cat mai mult din soare.

Nu ridicati temperatura prea mult. Nu depasiti 25 de grade sub nici o forma, pentru a fi siguri ca florile vor rezista suficient de mult.

Trebuie sa asigurati verticalitatea plantelor printr-un suport de sustinere. Poate fi o nuia in jurul careia sa legati o fundita sau o sfoara pentru a inconjura manunchiul de frezii din ghiveci. Altfel riscati ca florile sa se indoaie sau sa se rupa, la maturitate.

Frezii - Ingrijire

La capitolul ingrijirea freziilor, nu sunt foarte multe de adaugat fata de toate cele enumerate pana acum.

Plantati freziile la momentul cand doriti sa aveti flori, tinand seama de indicatiile de mai sus, si mai ales pentru cazul in care doriti sa plantati frezii in gradina.

Alegeti intotdeauna un loc foarte insorit si protejat de vant. Oricum ar fi bine sa le asigurati suport de sustinere sau macar sa le plantati in palcuri aglomerate, pentru a se sustine unele pe altele.

ATENTIE: la apa. Daca discutam de frezii de gradina, nu plantati in locuri in care stationeaza apa. Daca este nevoie, creeati santuri de scurgere a apei pluviale sau supra-inaltati terenul. Freziile au nevoie de apa permanent, insa nu in exces. Pamantul nu trebuie decat sa fie pastrat reavan. In cazul in care discutam de frezii in ghiveci, alegeti intotdeauna ghivece cu gaurele si nu permiteti niciodata ca apa sa balteasca in farfurioarele de sub ele.

Folositi ingrasaminte de crestere si mentinere a florilor, bogate in Fosfor si Potasiu. Atentie la indicatiile de pe ambalaje si sub nici o forma sa nu depasiti concentratiile mentionate pe acestea.

Taiati florile uscate, insa nu taiati niciodata foliajul. Acesta trebuie sa se usuce natural pentru a avea flori si anul viitor.



Frezii - Inmultire prin bulbi


Dupa uscarea florilor, lasati ca frunzele sa se usuce natural. Aceasta este perioada in care freziile se inmultesc si inmagazineaza substantele necesare noului ciclu de viata. ATENTIE: nu uitati sa le udati in aceasta perioada.

Dupa uscarea completa a frunzelor, dezgropati bulbii, uscatii si asezatii intr-un loc calduros (ATENTIE: cu caldura!!! Este complet diferit de alte bulboase), ventilati corespunzator si feriti complet de umiditate.

Urmati urmatorul ciclu de obtinere a freziilor, in acelasi fel ca in tot ceea ce am descris mai sus, fie ca discutam de frezii de gradina, fie ca discutam de frezii in ghiveci.

Noi nu va recomandam sa lasati bulbii in pamant peste iarna. Oricat de bine i-ati inveli sau proteja, daca temperatura exterioara scade sub minus 10 grade (ceea ce in Romania se intampla frecvent), exista sanse extrem de mari ca acestia sa inghete.

Multi gradinari prefera sa cumpere an de an bulbi de frezii, dat fiind ca pretul acestora este chiar mic. Fiecare decide cum crede de cuviinta, insa pentru amatori...va garantam ca merita sa incercati pentru ca satisfactiile sunt uriase.



Frezii - Inmultire prin seminte

Freziile se inmultesc si prin seminte. Din pacate metoda este mai greoaie si de lunga durata. O samanta de frezie are nevoie de cel putin 18 luni sa produca floare. Samanta devine, planta fara floare, doar frunze si abia in al doilea ciclu de viata, bulbul de zambila produce floare. Asa ca va recomandam mare rabdare...desi noi credem ca nu merita sa incercati aceasta metoda.

Oricum, succes mult celor care incearca. Respectati toate reguliile mai sus mentionate. Plantati semintele cam la 1 cm adancime, intr-o turba fina de insamantare, pastrati permanent solul ud si semintele vor incepe sa germineze cam in 3-4 saptamani de la plantare. In aceasta perioda, freziile au nevoie de temperaturi joase, in jurul valorii de 10 grade celsius. O temperatura mare, va creea o planta alungita sau deformata iar florile nu vor fi viguroare.



Frezii, flori rezistente la Boli si Daunatori

Toate problemele vin in general de la calitatea bulbilor. Daca ati cumparat sau chiar daca ati produs singuri bulbi de frezii, verificati calitatea fiecaruia din ei. Aruncati tot ceea ce are urme de mucegai sau este moale la pipait. In toamna, iarna, tratati bulbii cu o stropire cu fungicide si insecticide, pentru a fi siguri ca nu aveti surprize la inflorire.

O boala devastatoare este legat de virusi. Daca o frezie da semne ca incepe sa se ingalbeneasca si florile nu se deschid, eliminati imediat acel exemplar, complet, din gradina sau din ghiveci. Nu aveti ce face si riscati sa inbolnaviti intreaga colectie de flori.

Mai puteti avea parte de afide, mai ales la frezii de gradina, insa acestea se trateaza cu insecticide. Preventiv noi recomandam sa efectuati tratamente fitosanitare cu fungicide si insecticide odata la 3-4 saptamani. Aceste tratamente se gasesc in orice farmacie fitosanitara. Astfel nu veti avea nici un fel de surprize neplacute.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.