Cunoscut sub denumirea de Curcuma longa, turmericul este un rizom tropical (tulpina subterana a unor plante) din familia ghimbirului. Frunzele lui mari sunt uneori fierte la foc mic in bucataria malaesiana, Nyonya. In Thailanda bobocii sunt fierti si folositi ca legume.
Cea mai mare parte a turmericului este cultivata pe scara larga pentru a se putea recolta rizomul sau stralucitor de culoare galben-portocalie Rizomii mici sunt fierti, curatati, uscati la soare si apoi macinati si transformati intr-o pudra galbena, placut aromatizata - prezenta peste tot, pudra de turmeric este folosita pretutindeni atat in India, Asia cat si in alte parti, pentru a impartasi bucatariei, caldura ei familiara si stralucirea galben-portocalie.
In medicina chinezeasca, turmericul este renumit prin faptul ca stimuleaza circulatia, vindeca zgarieturile si cheagurile de sange, intareste fierea, impiedica aparitia cheagurilor de sange periculoase, reduce toxinele din ficat, are rol antiinflamator si ajuta la intarirea metabolismului.
Este recunoscut de asemenea ca cel mai natural antibiotic in Ayurveda, chiar mai bun decat echinaceea si cel mai bun purificator de sange. Este de asemenea recomandat ca cea mai buna planta medicinala care regleaza perioada menstruala a femeilor si un tonic puternic pentru organele de reproducere ale femeilor.
In ultima vreme s-au mediatizat uimitoarele proprietati tamaduitoare ale turmericului, un luptator impotriva radicalilor liberi si un antioxidant bogat aromat, aparator impotriva cancerului si a bolii Alzheimer.
Ceaiul este delicios. Ghimbirul si turmericul amestecate cu lamaie sunt combinatia perfecta de nutrienti tamaduitori.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente
- 1L apa
- 1 lingurita de pudra de ghimbir
- 1 lingurita de pudra de turmeric
- 100gr zahar brun
- 1 lamaie stoarsa
Mod de preparare:
Puneti apa la fiert si apoi adaugati condimentele sub forma de pudra. Fierbeti la foc mic 10 minute. Strecurati ceaiul intr-o cana, adaugati zahar si lamaie, agitati pana se amesteca