Alcoolismul este o boala cronica ce se instaleaza progresiv ca urmare a consumului abuziv si necontrolat de alcool. Acest lucru poate duce la o serie de efecte fizice si psihologice nocive, cum ar fi intoxicatii cu alcool, Glossary Link ciroza hepatica, incapacitatea de a lucra si de a socializa, comportamente distructive (conducerea sub influenta alcoolului). Consumul excesiv de alcool afecteaza mai ales adolescentii si adultii tineri.
Pentru un bautor de alcool riscul de a deveni alcoolic creste odata cu cantitatea de alcool consumata. Alcoolul este masurat in unitati. O unitate de alcool corespunde la 10 ml de alcool pur, ceea ce inseamna aproximativ o jumatate de halba de bere sau 25 ml de bauturi spirtoase. Un pahar mic de vin (125ml) echivaleaza cu o unitate si jumatate de alcool. In functie de aceasta putem defini mai multe categorii de risc:
Consumul de alcool cu risc mic
Riscul mic este asociat consumului regulat de cel mult 21 de unitati de alcool pe saptamana, pentru barbati, sau cel mult 14 unitati pe saptamana pentru femei. Acest tip de consumator este denumit consumator “resposabil" .
Consum de alcool cu risc moderat
Un consum regulat de 22-50 de unitati de alcool pe saptamana, pentru barbati , respectiv 15-35 de unitati pe saptamana (femei) este considerat consum “periculos". Este posibil sa existe un consum exagerat doar pe o perioada scurta de timp. Acest tip de consum nu are influenta imediata asupra sanatatii dar poate genera anumite riscuri suplimentare: accidente, implicarea in actiuni violente, comportamente riscante (conducerea sub influenta alcoolului).
Consumul de alcool cu risc mare (consumul excesiv)
Consumul de alcool devine nociv atunci cand depaseste frecvent 50 de unitati de alcool pe saptamana (barbati) sau 35 de unitati pe saptamana (femei).
Consecintele consumului abuziv de alcool sunt legate de declansarea unor afectiuni medicale sau favorizarea riscului de accidente sau crime violente.
Multe din problemele de sanatate care apar ca urmare a consumului nociv de alcool nu sunt semnalate de vreun simptom, ele fiind depistate in stadiile grave ale bolii. Aceste afectiuni pot include:
• boli cardiovasculare
• afectiuni ale ficatului (ciroze)
• diferite tipuri de neoplasme (cancerul gurii sau al intestinului)
• depresii si boli psihice.
De asemenea, consumul nociv poate provoca probleme sociale, cum ar fi dificultati in relatia cu partenerul, familia si prietenii, perfomante slabe la scoala, precum si problemele la locul de munca.
Consumul de alcool cu risc foarte mare ( Glossary Link alcoolism)
Consumul de alcool poate determina atat dependenta fizica cat si psihica. Alcoolul devine cel mai important aspect din viata celui dependent. Pentru a vedea daca sunteti sau nu depedenti de consumul de alcool puteti sa va analizati raspunsul la intrebarea “As continua sa beau alcool chiar daca sunt in pericol si stiu ca-mi agravez anumite boli sau daca familia este deranjata de acest obicei?".
Barbatii nu ar trebui sa bea in mod regulat mai mult de 3-4 unitati de alcool pe zi, iar femeile mai mult de 2-3 unitati pe zi. "Regulat" inseamna sa bea aceasta cantitate zilnic sau in majoritatea zilelor. Este, de asemenea, recomandat ca atat barbatii, cat si femeile sa nu consume alcool cel putin doua zile pe saptamana. Depasirea frecventa a acestor limite zilnice de alcool va determina in timp grave afectiuni fizice si psihice, sanatatea consumatoriilor de alcool fiind pusa in pericol de acest obicei novic.