Simptome ale deficitului de magneziu. La unele persoane acestea apar si sunt deranjante chiar si atunci cand nivelul acestui mineral este doar usor scazut, pe cand alte persoane tolereaza bine mersi si nivele foarte scazute de magneziu in organism. Nu trebuie insa ignorat faptul ca exista tot mai multe dovezi ca deficitul de magneziu este implicat in diverse afectiuni cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale sau musculoscheletale, iar lista este chiar mai lunga de-atat.
Ce poate duce la o carenta de magneziu: pai diabetul de tip 2 poate, boala celiaca poate, problemele digestive si cele renale, varsaturile si diareea pe termen lung, utilizarea prelungita a diureticelor, unele medicamente (cum sunt de exemplu cele pentru tratamentul ulcerului sau refluxului gastroesofagian). Si alcoolismul poate. Si dupa o operatie la parotida sau tiroida se poate. Si dupa un bypass gastric. Toate reprezinta cate-o posibilitate.
Hai sa vedem care sunt simptomele deficitului de magneziu si dupa aia iti mai zic si alte lucruri pe care este bine sa le stii.
Tulburari musculare si crampe
Tremuraturile, spasmele si crampele musculare sunt semne ale deficientei de magneziu. Cand e una usoara spre medie, sa zic asa. Pentru ca in cazurile severe, cand nivelul magneziului din sange este sub 1,3 mg/dL, se ajunge si la convulsii. Acuma sa stii ca nu pentru orice spasm involuntar poti sa dai vina pe magneziu, ca se mai poate intampla si de la stres, de la cofeina sau sa fie efectul secundar al vreunui medicament. Dar e bine sa fii atent, si daca spasmele astea musculare sunt frecvente, persista (nu sunt ocazionale), sa-i pasezi informatia medicului tau de familie.
Stres, tulburari de somn (mai exact insomnie), cefalee, migrena
Practic este vorba de stres si de consecintele lui – tulburarile de somn, cefaleea si migrena – un cerc vicios in care omul se tot invarteste pagubos cand magneziul ii lipseste.
Oboseala si slabiciune musculara
Oboseala, o stare caracterizata prin slabiciune fizica sau mentala ori epuizare, este un alt simptom al deficientei de magneziu. Retine totusi ca toti mai obosim din cand in cand si de obicei este suficient sa ne odihnim ca sa ne revenim. Cu toate acestea, oboseala severa sau persistenta poate fi un semn al unei probleme de sanatate. Pentru ca oboseala este un simptom nespecific, cauza sa este imposibil de identificat daca nu este insotita si de alte simptome. Un alt semn mai specific al deficientei de magneziu este slabiciunea musculara, dar care si ea poate fi cauzata de miastenia gravis. Oamenii de stiinta cred ca slabiciunea este cauzata de pierderea potasiului in celulele musculare, afectiune asociata cu deficienta de magneziu.
Batai neregulate ale inimii
Aritmia cardiaca sau bataile neregulate ale inimii (sau palpitatiile cum mai sunt numite), pot fi tot efecte ale deficitului de magneziu. Administrarea profilactica de magneziu poate reduce riscul de aparitie a aritmiilor cardiace cu 23% pana la 48%.
Tensiune arteriala ridicata
Deficitul de magneziu este implicat in aparitia hipertensiunii arteriale. Exista o relatie inversa intre nivelul de magneziu si valorile tensiunii arteriale. Magneziul este cel care potenteaza efectul medicamentelor folosite in hipertensiune.
Alte simptome ale carentei de magneziu sunt scaderea poftei de mancare, dificultatile de respiratie, nervozitatea, ametelile si caderea parului.