S-a descoperit de curand o retea gigantica de tuneluri subterane, datand din Neolitic, construita pe sub intreaga Europa. Practic, tunelurile se intind din Scotia pana in Turcia, traversand intregul continent. Supravietuirea atat de multor tuneluri pana in prezent indica nivelul initial de extindere al retelei.
Se pare ca stramosii nostri din Epoca de Piatra au sapat in urma cu 12.000 de ani adevarate autostrazi subterane care legau sute de asezari neolitice, potrivit arheologului german dr. Heinrich Kusch, adaugand totodata ca numai in landul Bavaria din sudul Germaniei s-au descoperit 700 de metri de retea de tuneluri subterane, in Styria din Austria descoperindu-se alti 350 de metri.
De-a lungul batranului continent au existat mii de astfel de tuneluri, intinse din nordul Scotiei pana la coasta turca a Mediteranei. Cele mai multe dintre ele sunt destul de mici, de aproximativ 70 cm latime, dar suficient de mari cat sa se poata strecura o persoana, evident daca nu sufera de claustrofobie, prin ele.
Din loc in loc se intalnesc incaperi mai mari, ce erau folosite drept camere de locuit sau depozite. Chiar daca nu toate tunelurile sunt legate intre ele, ca ansamblu formeaza o retea subterana gigantica.
Referitor la scopul retelelor, unii experti cred ca erau folosite in scop de refugiu din calea pradatorilor de tot felul, in timp ce altii considera ca aceste tuneluri aveau utilizarea autostrazilor din prezent, fiind folosite pentru deplasarea in siguranta, la adapostul razboaielor sau urgiilor vremii.
In cartea sa, „Secretele Portii Subterane catre Preistorie", profesorul Kusch remarca existenta locasurilor de cult crestine in dreptul multora dintre intrarile in aceste tuneluri – aceasta ar reprezenta frica reprezentantilor Bisericii fata de mostenirea mistica pe care ar fi putut-o avea acestea, mai ales ca in multe dintre ele au fost descoperite inscriptii prin care tunelurile erau vazute ca porti de acces catre lumea din adancuri.
SursanStiinta si tehnica