In 1999, umplerea barajului Birecik de pe Eufrat din Turcia a dus la disparitia orasului antic Zeugma, denumire data oraselor gemene Apamea si Seleucia. Fondata in secolul al III-lea i.Hr., Zeugma a fost unul dintre principalele orase ale Imperiului Roman. O misiune franco-turca, condusa de Catherine Abadie-Reynal, este responsabila de efectuarea unor sapaturi de urgenta pentru a salva ultimele ramasite inainte ca situl sa fie scufundat.
La Apamee, un sit care se intinde pe 36 de hectare, au loc cercetari pe opt situri. Descoperirea unor fragmente de ziduri inconjuratoare si o prospectare magnetica au facut posibila reconstituirea structurii de ansamblu a orasului, dezvaluind reteaua de strazi si casele sale.
In Seleucia-Zeugma, arheologii isi concentreaza eforturile pe partea inferioara a sitului, care se intinde pe 75 de hectare, destinata a fi scufundata. Descoperiri remarcabile, cum ar fi o retea de conducte subterane foarte bine conservate, fac posibila trasarea planului orasului si intelegerea aspectului acestuia. O vila romana somptuoasa, formata din paisprezece camere raspandite pe trei aripi, este dezvaluita treptat. O sapatura atenta scoate la iveala numeroase vestigii: statuete din bronz, teracota, monede, dar mai ales picturi murale si mozaicuri de mare frumusete, salvate in ultimul moment.