Scris intre 1976 si 1978 de artistul italian Luigi Serafini, Codex Seraphinianus este o opera pe care autorul n-a vrut-o inteleasa. Din cate se pare, cartea este o enciclopedie despre o planeta imaginara si contine inclusiv harti si desene ale plantelor si animalelor de pe respectiva planeta. Si mai interesant este ca Serafini a scris cartea in limba acestei lumi ipotetice: intreaga opera este scrisa intr-un alfabet ciudat, care nu a fost descifrat nici pana acum, in ciuda eforturilor traducatorilor.
Avand in vedere ca textul nu poate fi citit, Codexul ramane celebru pentru desenele lui Serafini, care sunt de un suprarealism de multe ori angoasant. Spre exemplu, un astfel de desen reprezinta un fruct care pare sa sangereze, iar altul este imaginea unor pesti sub forma de farfurii zburatoare.
Au existat numeroase speculatii despre ce ar putea fi Codex Seraphinianus, iar autorul manuscrisului nu a vrut niciodata sa dezvaluie insemnatatea lui. Criticii si admiratorii au propus mai multe teorii, printre care aceea ca textul este, de fapt, un limbaj fals, care nu inseamna nimic.