Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Maria Theresa a Austriei
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mayerling Tragedia lui Rudolf al Austriei
139 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Antoaneta sotia lui Ludovic al VI -lea
1.663 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domul Catolic din Timisoara
1.139 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Soacra Apriga* adevarata imparateasa a Austriei * Sofia
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Magdalena: Isus si primii sai urmasi
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie: Maria Tanase(II)
615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povesti de viata: Maria Rosetti
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Maria Tereza a Austriei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.02.2023  Adauga la favorite 135 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In dimineata zilei de 13 mai 1717, la Palatul Hofburg din Viena se nastea Maria Tereza, fiica lui Carol al VI-lea, imparatul Sfantului Imperiu Roman. Viitoarea urmasa la tron nu a fost primul copil al familiei imperiale, ea avand un frate mai mare, arhiducele Leopold, care la putin timp inainte ca ea sa vada lumina zilei a murit. Nasterea ei a fost o dezamagire pentru intregul imperiu, deoarece legea salica permitea doar urmasilor de sex masculin sa urce pe tron. Avand in vedere faptul ca si urmatorii copii au fost tot fete, pana in 1720 Carol al VI-lea a reusit cu multe sacrificii sa obtina aprobarea pentru Pragmatica Sanctiune, conform careia marile puteri ale Europei o recunosteau ca mostenitoare la tron pe fiica sa cea mare, Maria Tereza.

Viitoarea imparateasa a fost un copil docil si cuminte, care a invatat sarguincios toate disciplinele ce erau necesare viitoarei functii. Cu toate ca era pasionata de echitatie, tatal ei i-a interzis sa calareasca. Acest lucru avea sa il invete mult mai tarziu, ceremonia de incoronare din Ungaria continand astfel de elemente. Imparatul o invita adesea pe tanara Maria la sedintele de consiliu, dar cu toate acestea niciodata nu au discutat probleme de stat.

Problema unei viitoare casatorii s-a pus inca din copilarie, ea fiind logodita prima data cu Leopold Clement de Lorena, iar mai apoi cu printul Frederic al Prusiei. Cu toate ca a fost sfatuit de catre omul sau de incredere printul Eugene de Savoy sa isi marite fiica avand in vedere o posibila extindere a imperiului, Carol al VI-lea a decis ca mariajul Mariei Tereza sa fie unul bazat pe dragoste. Indragostita profund de Ducele Francisc Stefan de Lorena, cei doi s-au casatorit pe data de 12 februarie 1736. Pe parcursul acestei casatorii, Maria Tereza si viitorul Francisc I au avut 16 copii.

Maria Tereza a urcat pe tronul Sfantului Imperiu Roman la varsta de 23 de ani, in urma mortii tatalui ei pe 20 octombrie 1740. La acea data, imperiul nu se afla intr-o situatie prea buna, armata era la pamant, iar trezoreria era goala, in urma razboiului cu Turcia. Maria Tereza nu a fost primita cu bratele deschise de catre mai marii Europei. Considerata o femeie fara experienta, si carea avea sa fie influentata de simpatiile sotului ei pentru Franta, acesstia o priveau cu suspiciune. Pentru a asigura functia lui Francisc I, ea il face co-domnitor al Austriei si Boemiei, titlu recunoscut de catre Dieta maghiara in 1741.

Imediat dupa ascensiunea sa la tron, mai mule puteri europene au incalcat pactul pe care il incheiasera cu imparatul Carol al VI-lea. Sub conducerea lui Frederic al II-lea al Prusiei, acestea au format o coalitie impotriva tineri imparatese. In decembrie 1740, Frederic al II-lea al Prusiei a invadat provincia austriaca Silezia, pretinzand-o pentru propriul regat. Bavaria si Franta i-au urmat exemplul, invadand teritoriile habsburge, totul rezultand in Razboiul de Succesiune Austriaca, ce a durat 8 ani. La sfarsitul razboiului, in 1748, Austria a fost fortata sa cedeze Silezia Prusiei, si sa accepte pierderea a trei teritorii italiene in favoarea Frantei.

maria terezia koronazasa a szent marton szekesegyhazban jpg jpeg
In Razboiul de Succesiune, imparateasa a primit un ajutor nesperat de mare din partea Ungariei. Pe 25 iunie 1741, ea a fost incoronata ca arhiduce si regeal Ungariei, ea acceptand nomenclatura masculina. Ceremonia de incoronare a avut loc la Catedrala Sf. Martin din Bratislava, ea intrand in oras pe un armasar alb, imbracata in costum popular maghiar.

In ceea ce priveste politica interna, ea a initiat un program care a fost cunoscut sub numele de „Reforma tereziana de stat". Si in aceasta privinta ea a dat dovada de o gandire pragmatica si de o buna evaluarea a oamenilor, ea alegandu-si cu maiestrie ministri. O comisie aleasa de catre ea a formulat un nou cod legislativ, Codex Therezianus, iar in 1768 a adoptat un nou cod penal. Tot ea a interzis tortura. In ceea ce priveste situatia oamenilor mai saraci, ea a initiat desfiintarea iobagiei, lege implementata de catre urmasul sau la tron, fiul ei, Iosif al II-lea. In 1774 a formulat o reforma a invatamantului, dar si una a sistemului de recrutare al armatei.

maria theresa and francis wedding breakfast by martin van meytens ca 1736 jpg jpeg
In urma mortii lui Francisc I, in 1765, Maria Tereza il numeste urmas la tron si imparat pe fiul sau cel mare, Iosif al II-lea. Domnia mama-fiu a fost plina de contre intre cei doi, imparateasa luand in considerare si abdicarea. In cele din urma ea i-a lasat puterea de decizie in privinta politicii externe fiului ei. Pe 29 noiembrie 1780, Maria Tereza moare la Palatul Hofburg din Viena, in urma unei hemoragii cerebrale, unde a domnit 4 decenii, lasandu-l la conducerea Sfantului Imperiu Roman pe fiul ei, Iosif al II-lea.
SURSA Historia


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.