Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Marele rege Burebista
1.436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Albaniei
1.285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Ferdinand I al Romaniei
970 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sopwith Strutter-Primul Razboi mondial
1.750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Elisabeta a II-a
1.470 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suedia-scurt istoric
1.215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lovitura de stat foarte britanica - Eduard al VIII-lea
1.472 vizite - 0 comentarii
adaugat de felix
 
  3-Primul film documentar despre Eminescu 1914
1.893 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  1-Primul film documentar despre Eminescu 1914
1.736 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  2-Primul film documentar despre Eminescu 1914
1.680 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Primul si ultimul rege al Albaniei - Zogu I

 
 
 
 
 
Adaugat de radio 15.10.2016  Adauga la favorite 1.141 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ahmet Zogu a aparut pe scena politica albaneza in anul 1921, cand, pe 28 decembrie, au avut loc alegerile pentru Adunarea Nationala – Parlamentul albanez. Acesta fost momentul in care s-au format primele partide politice dupa modelul occidental, principalele formatiuni politice ale epocii fiind: Partidul Democratic, Partidul Popular si Partidul Progresist. In noul guvern care a luat nastere, Ahmet Zogu a primit functia de ministru de interne.

Un an mai tarziu, in decembrie 1922, Zogu primeste insarcinarea sa formeze un nou guvern, al carui prim ministru devine, pastrandu-si insa si functia de ministru de interne. In anul urmator au loc masive miscari populare impotriva guvernului Zogu, ceea ce a facut ca in ianuarie1924 acest guvern sa cada si sa se formeze un nou executiv, liberal-democratic, condus de prelatul si scriitorul Fan S. Nolit. Zogu se refugiaza in Iugoslavia. Guvernarea Noli a reusit sa legifereze Legea agrara si a facut unele schimbari democratice in constitutie, pe care nu a mai avut timp sa le aplice. A urmat o perioada tulbure, cand Albania a fost invadata de trupele iugoslave, care au rasturnat guvernul Noli si l-au instalat pe Ahmet Zogu in functia de premier.
La 15 ianuarie 1925, Zogu se declara comandant suprem si formeaza un nou cabinet. La 31 ianuarie, acelasi an, Zogu este ales presedinte al Republicii Albaneze. El a fost primul presedinte al albanezilor. In anul 1926 a fost semnat la Tirana „Pactul de prietenie si siguranta" dintre Albania si Italia, care a constituit un pas decisiv in apropierea dintre cele doua tari. La 1 septembrie 1928, Parlamentul a declarat Albania regat, iar pe Ahmet Zogu, regele albanezilor. A urmat o perioada de reforme facute de energicul rege pentru modernizarea tarii si scoaterea ei din inapoierea feudala in care se afla. In 1938, regele Zogu s-a casatorit cu o reprezentanta a nobilimii maghiare, contesa Geraldina Appony, din casatoria lor rezultand Leka Zogu (n. 1939), mostenitorul tronului Albaniei. Perioada monarhica a Albaniei avea sa se incheie la 7 aprilie 1939, cand trupele italiene au invadat Albania, rezistenta micii armate albaneze a fost infranta, iar regele Ahmet Zogu a fost silit sa ia drumul exilului.

Inceputul unor lungi peregrinari

Tanara familie regala albaneza nu a putut domni mai mult de un an, pentru ca la inceputul lunii aprilie 1939, cand mostenitorul tronului, printul Leka, nu avea decat doua zile de la nastere, a trebuit sa paraseasca teritoriul Albaniei. Motivul se stie: invazia trupelor italiene. Regina Geraldina, familia si apropiatii au trecut frontiera albanezo-greaca si s-au stabilit pentru inceput in orasul Follorina. O zi mai tarziu a sosit si regele. Regele elen, Jorgos, nedorind sa intre in conflict cu Italia fascista, i-a „sugerat" lui Zogu sa-si continue calatoria spre Orient, unde avea prieteni vechi si se va simti in siguranta.
La mijlocul lunii aprilie 1939, Ahmet Zogu, Curtea regala si circa 2000 de apropiati si fideli au parasit teritoriul grec si au ajuns la Istanbul, in Turcia. In intampinarea regelui au iesit atunci mii de persoane, in special albanezi stabiliti in Turcia, care i-au salutat sosirea si si-au exprimat indignarea impotriva invadarii Albaniei de catre fascistii italieni. Desi avea asigurat un sprijin consistent in Turcia, Zogu a decis sa-si continue drumul, deoarece la Istanbul se simtea foarte departe de cancelariile europene, locul in care se hotara politica mondiala. El a fixat ca destinatie Franta, al carei guvern a garantat ca avea sa-l accepte pe teritoriul ei pe monarhul albanez si suita lui. Calatoria a durat cateva luni si, dupa ce a strabatut Bulgaria, Romania, Polonia si Suedia, regele a ajuns in sfarsit la Paris. In timpul acestei calatorii, Zogu s-a oprit la Bucuresti si la Varsovia, unde autoritatile si comunitatile albaneze i-au facut o primire demna de un monarh european.
Ajuns la Paris, regele Albaniei a realizat repede ca situatia de acolo nu avea sa-i usureze exilul, la ora aceea fiind clar ca Germania fascista intentiona sa atace Franta, drept pentru care a hotarat sa se indrepte spre Londra. Ajungand in capitala britanica, el s-a stabilit mai intai, impreuna cu suita regala, intr-un hotel londonez, dupa care s-a mutat intr-un orasel din apropierea Londrei. Ca o curiozitate, regele albanez avea cu sine automobilul Mercedes pe care i-l daruise Hitler in ziua in care se casatorise cu Geraldina. Intr-un gest de curtoazie, Ahmet Zogu a daruit masina Crucii Rosii engleze. Fireste ca nici aici regele albanez nu avea sa stea cu mainile in san: el a protestat pe langa guvernul englez impotriva ocupatiei italiene si i-a cerut acestuia sa recunoasca guvernul albanez din exil. Lucru care s-a dovedit imposibil, dupa ce, „marinimos" cu puterile fasciste, parlamentul britanic recunoscuse anexarea Albaniei de catre Roma.

Sperante naruite: la Tirana se instaureaza puterea comunista

Anul 1945 a adus sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, moment care a insufletit sperantele regelui si ale guvernului sau din exil de a putea sa se intoarca in Albania. Zogu hotaraste sa paraseasca Londra si sa ajunga in Egipt, unde guverna unul dintre bunii lui prieteni, regele Faruk. Ajuns la Alexandria, el este ajutat sa se stabileasca intr-o vila luxoasa. In anii care au urmat, el intreprinde o calatorie in SUA, unde a avut convorbiri la Departamentul de Stat. Autoritatile americane i-au oferit sprijin pentru a debarca in Albania insotit de un grup de fideli, pentru a pregati rasturnarea puterii comuniste de la Tirana. Dar situatia din Albania se degrada zi de zi, persecutiile politice erau abia la inceput si executiile se tineau lant, ceea ce a facut imposibila intoarcerea regelui in patrie. In timpul sederii in Egipt, printul Leka a fost inscris la „Victory College", pe care l-a si absolvit cu diploma. Dupa lovitura de stat care l-a indepartat pe regele Faruk de la putere, familia regala albaneza a decis sa paraseasca Egiptul.
In 1956, familia Zogu si cei mai apropiati prieteni s-au stabilit la Cannes, in sudul Frantei, dupa care s-au mutat la Paris. Au ramas in capitala Frantei si dupa ce starea sanatatii regelui s-a inrautatit, ceea ce a necesitat internarea lui intr-o clinica pariziana. Ahmet Zogu a inchis ochii pentru totdeauna in ziua de 6 aprilie 1961, la varsta de 65 de ani. Cateva zile mai tarziu, in conformitate cu Statutul Coroanei albaneze din 1928 si in prezenta a sute de albanezi veniti din toate colturile lumii, mostenitorul tronului, Leka Zogu, a depus juramantul de credinta la hotelul Bristol din Paris si a devenit regele Leka I.

Din Franta, in Spania lui Franco si in Africa de Sud. Revenirea in patrie

In acelasi an, noul rege si regina mama parasesc Franta si se stabilesc in Spania, unde la carma statului se afla generalul Franco. Regele Leka si-a continuat studiile la Madrid, la Royal Academy si, mai tarziu, a primit diploma in stiinte politice la Universitatea Sorbona din Paris. In paralel, familia regala s-a intalnit regulat cu fugari sau oponenti ai regimului comunist, afland de la acestia despre atrocitatile comise de regimul comunist albanez. La 10 octombrie 1975, regele Leka s-a casatorit cu printesa Susan, legata prin origine cu familia regala a Marii Britanii.
Anul 1978 gaseste familia regala albaneza in Africa de Sud. Dupa multi ani petrecuti pe pamant african, in anul 1994, dupa prabusirea regimului comunist din Albania, Leka I s-a intors in patria de origine, parasita in urma cu 55 de ani. La fel cum s-a intamplat si in Romania cu Mihai I, sub pretextul ca documentele de calatorie nu erau cele legale, regele albanez a fost obligat sa faca cale intoarsa.

Revenit in 1997, in luna aprilie, moment in care Albania se afla afundata in groaznicele evenimente care au spulberat statul si orice autoritate a acestuia, Leka a luat parte, impreuna cu Partidul Legalitatii, la campania electorala si alegerile din acel an, unde a obtinut un rezultat sub asteptari, respectiv 36 % din voturi. In fata acestui fapt, regele Leka a protestat energic, provocand ample miscari de strada si confruntari cu politia. Reactia autoritatilor a fost rapida: impotriva lui s-a declansat o ancheta penala, sub acuzatia de atac armat impotriva institutiilor statului. In urma procesului, regele Leka a fost condamnat in absenta, apoi achitat printr-o amnistie. In ultimii ani, el a vizitat Albania fara a mai pretinde restaurarea monarhiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.