Eduard al VIII-lea (engleza Edward VIII) (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, mai tarziu Duce de Windsor; n. 23 iunie 1894 – d. 28 mai 1972) a fost rege al Marii Britanii, Irlandei si imparat al Indiei de la moartea tatalui sau, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936 pana la abdicarea sa din 11 decembrie 1936.
Eduard a fost investit oficial Print de Wales printr-o ceremonie speciala la Castelul Caernarfon la 13 iulie 1911.
Rangul sau, calatoriile, faptul ca arata bine si statutul de celibatar l-au adus in atentie; curand el a devenit versiunea din anii 1920 a unui star de cinema. La apogeul popularitatii sale, a devenit celebritatea cea mai forografiata a timpului sau si dadea tonul in moda.
Comportamentul afemeiat si compulsiv a lui Eduard de-a lungul anilor 1920 si 1930 i-a ingrijorat pe primul ministru Baldwin, regele George al V-lea si pe cei apropiati printului. George al V-lea a fost dezamagit de esecul lui Eduard de a fi stabil in viata si dezgustat de aventurile lui cu multe femei casatorite.
dat lui Eduard o casa, Fort Belvedere, in apropiere de Sunningdale, Anglia.
Acolo, Eduard a avut relatii cu o serie de femei casatorite inclusiv cu Freda Dudley Ward, Lady Furness si Wallis Simpson. Doamna Simpson divortase de primul ei sot in 1927 si era casatorita cu Ernest Simpson, un om de afaceri jumatate englez, jumatate american.
Doamna Simpson si Printul de Wales au devenit iubiti in timp ce Lady Furness era in calatorie in strainatate.
Regele George al V-lea a murit la 20 ianuarie 1936 iar Eduard i-a succedat la tron ca regele Eduard al VIII-lea. A doua zi a rupt protocolul regal privind proclamarea propriei ascensiuni la tron de la fereastra in compania doamnei Simpson care era inca o femeie casatorita.
In august si septembrie, Eduard si doamna Simpson au navigat la bordul iahtului Nahlin pe Mediterana de est. In octombrie a devenit clar ca noul rege intentiona sa se casatoreasca cu Simpson, mai ales cand actiunea de divort dintre doamna si domnul Simpson a fost adusa la curtea de la Ipswich.
Au fost facute pregatirile necesare pentru toate situatiile neprevazute inclusiv pentru incoronarea regelui Eduard si a reginei Wallis. Din cauza implicatiilor religioase ale casatoriei, planul de ceremonie nu includea locul traditional de incoronare Westminster Abbey ci Casa Banqueting din Whitehall.
Abdicarea:
La 16 noiembrie 1936, Eduard l-a invitat pe primul ministru Stanley Baldwin la Palatul Buckingham si si-a exprimat dorinta de a se casatori cu Wallis Simpson cand ea va deveni libera pentru a se recasatori.
Baldwin l-a informat pe rege ca supusii sai ar considera casatoria moral inacceptabil deoarece recasatoria atat timp cat fostul sot este in viata este in opozitie cu Biserica Anglicana iar oamenii n-o vor tolera pe Wallis ca regina.
Ca rege, Eduard detinea si rolul de guvernator suprem al Bisericii Anglicane iar clerul astepta de la el sa sprijine invataturile bisericii.
Eduard a propus o solutie alternativa a unei casatorii morganatice in care el sa ramana rege dar Wallis sa nu devina regina. In schimb ea va detine un titlu mai mic iar copiii nu vor avea drept de mostenire asupra tronului. Propunerea a fost respinsa de cabinetul britanic.
Regele l-a informat pe Baldwin ca va abdica daca nu va putea sa se casatoreasca cu Mrs. Simpson. Atunci Baldwin i-a prezentat regelui trei variante: sa renunte la ideea casatoriei, sa se casatoreasca impotriva dorintei ministrilor sau sa abdice.
Era clar ca Eduard nu era pregatit sa renunte la doamna Simpson si in acelasi timp stia ca daca se va casatori impotiva sfaturilor ministilor, va provoca demisia guverului, ceea ce va duce la o criza constitutionala.A ales sa abdice.
Eduard a semnat actul de abdicare la Fort Belvedere la 10 decembrie 1936 in prezenta fratilor sai mai mici Ducele de York, Ducele de Gloucester si Ducele de Kent (fratele cel mai mic, Printul John, a murit in 1919).
A doua zi a avut loc declaratia Majestatii Sale la Actul de abdicare.
In noaptea de 11 decembrie 1936, Eduard, acum cu titlul de print, a transmis natiunii si imperiului prin intermediul unei transmisii radio decizia sa de abdicare si explicatiile sale: Mi s-a parut imposibil sa accept aceasta imensa responsabilitate si sa accept indatoririle mele de rege fara ajutorul femeii pe care o iubesc.
Dupa transmisia radio, Eduard a parasit Regatul Unit pentru Austria. Fratele sau, Printul Albert, Duce de York, i-a succedat la tron ca George al VI-lea. Fiica cea mare a lui George, Printesa Elisabeta, a devenit prima in linia de succesiune ca mostenitoare prezumptiva.