Ingrediente
gogosari - 1.5 kg
morcovi - 4 bucati
struguri - 800 grame
otet - 1 litru
apa - 2 litri
frunze de telina - cateva bucati
zahar - 500 grame
boabe de piper - 1 lingura
foi de dafin - cateva bucati
boabe de mustar - 2 linguri
sare grunjoasa - 3 linguri
radacina de hrean - 4 bucati
Mai intai se pregateste amestecul pentru murat: intr-o oala se pune apa, otetul, zaharul, sarea (la 1 litru de lichid se pune o lingura cu varf de sare grunjoasa de muraturi, neiodata), boabele de piper, de mustar si foile de dafin. Amestecul asta se pune pe foc si se amesteca asa din cand in cand pana cand zaharul se dizolva complet. Nu trebuie dat in clocot, dar ar fi bine sa il puneti fierbinte peste gogosari.
Gogosarii se spala bine si li se scoate cotorul cu multa grija. Vrem ca gogosarii sa ramana intregi asa ca taiem in jurul cotorului fara sa ii taiem in doua sau alte metode invazive. Ii curatam cu grija de cotoare si seminte.
Se pregateste un borcan (eu am avut unul de 4 litri) la baza caruia se aranjeaza cateva frunze de telina.
Gogosarii se umplu cu boabe de struguri. Se aranjeaza gogosarii umpluti in borcan, cat mai bine astfel incat sa incapa cat mai multi. Golurile se umplu cu felii de morcov si cu betigase de hrean.
Dupa ce borcanul este plin cu gogosari umpluti cu struguri se aranjeaza deasupra frunze de telina si se toarna saramura fierbinte pana cand se umple borcanul. Se inchide bine borcanul.
Pentru a preveni craparea borcanului puteti sa il asezati pe o lama de cutit (sau mai multe) sau pe o tava metalica care sa preia caldura amestecului de otet, desi mie nu mi s-a intamplat niciodata sa crape borcanul.
Se tin in camara aproximativ 3 saptamani- 1 luna inainte de a fi consumati.