Botswana, numele oficial, Republica Botswana (Setswana: Lefatshe la Botswana) este o tara din partea de sud a Africii. Fost protectorat britanic al Bechuanaland, Botwsna si-a adoptat denumirea dupa obtinerea independentei fata de coroana britanica la 30 septembrie, 1966. Vecinii Botswanei sunt la sud Africa de Sud, la vest Namibia, la nord Zambia si Zimbabwe la nord-est. Economia, legata foarte mult de cea a Africii de Sud, se bazeaza in primul rand pe minerit (in special diamante), cresterea vitelor si turism. Numele tarii vine de la cel mai mare grup etnic Tswana.
Batswana (pluralul de la Motswana) este termenul prin care sunt desemnati toti cetatenii Botswanei, dar care se refera si la cel mai mare grup etnic din tara (numiti Tswana). Inaintea sosirii colonistilor europeni, Batswana se ocupau cu cresterea vitelor si cu agricultura avand o organizare tribala.
Spre sfarsitul secolului al XIX-lea a avut loc un razboi intre tribul Shona, locuitori ai Batswanei si Ndebele, trib migrator venit din desertul Kalahari. Deasemenea au mai avut loc si conflicte cu burii, colonisti din Transvaal. Dupa ce conducatorii Botswanei Khama al III-lea, Bathoen si Sebele au cerut ajutor guvernului britanic, la data de 31 martie 1885, acesta din urma a pus Bechuanaland sub protectia sa. Partea de nord a ramas sub administrare directa si denumita Protectoratul Bechuanaland, care va deveni mai tarziu Botswana, iar partea de sud a devenit Colonia Capului acum fiind parte integranta a teritoriului Africii de Sud; majoritatea celor care vorbesc Setswana locuisc in Africa de Sud.
Cand a fost infiintata Uniunea Africii de Sud in 1910, in afara principalelor colonii din regiune, Protectoratul Bechuanaland, Basutoland (acum Lesotho) si Swaziland (teritoriile Inaltei Comisii) nu au fost incluse, dar s-au creat conditiile pentru incorporarea acestora mai tarziu. Extinderea autoritatii britanice si evolutia conducerii politice tribale a dus la crearea in 1920 a doua Consilii consultative care reprezentau Africa si Europa. In 1951 a luat fiinta un Consiliu Consultativ Africano-European, iar Consitutia din 1961 a introdus un Consiliu Consultativ legislativ.
In 1964, Marea Britanie a acceptat propunerile Botswanei de a se autoguverna democratic. Sediul guvernului a fost mutat in 1965 din Mafikeng, Africa de Sud, in Gaborone. Constitutia din acelasi an a adus primele alegeri si declararea independentei pe 30 septembrie, 1966.
Seretse Khama, unul din liderii miscarii de independenta si pretendent legitim la conducerea Ngwato, a fost ales presedinte pentru doua mandate. Acesta a decedat cand inca se afla in timpul mandatului, in 1980. Din acel moment presedintia a fost preluata de catre vicepresedintele tarii, Ketumile Masire, care a fost ales de drept presedinte in 1984, si reales in 1989 si 1994. Masire s-a retras din functie in 1998, presedintia fiind luata de catre vicepresedintele Festus Mogae, care a fost ales presedinte cu ocazia alegerilor din 1999 si 200