Cine mai sta sa se gandeasca la faptul ca spalatul pe maini poate fi la fel de important precum antibioticele sau vaccinurile? Cine tine cont ca apa cu sapun reduce riscul de aparitie a infectiilor respiratorii cu 25% si a diareei infectioase cu pana la 50%? Pentru ca procentul celor care chiar se spala pe maini cu apa si sapun ori de cate ori pot este destul de mic, iata cum 80% din bolile infectioase precum gripa, hepatita, infectiile respiratorii, parazitozele sau bolile digestive reusesc sa se raspandeasca lejer. Din nefericire, cel mai mult au de suferit copiii.
Risti si castigi… boala
Poate ca ar fi mai bine daca am fi precauti. Caci microbilor si virusurilor le place umiditatea. Si supravietuiesc intr-un astfel de mediu zile intregi. Asa se face ca, desi o suprafata poate parea curata, aceasta este gazda multor bacterii daunatoare. Prin urmare, dezinfectia joaca un rol important in igiena personala, dar si a locuintei. Virusurile sunt diferite de bacterii. Sunt extrem de mici si au nevoie de o gazda pentru a se reproduce. Odata instalate in organism, produc boli. Chiar si o particula de virus e suficienta pentru a te imbolnavi. Iata de ce spalarea frecventa a mainilor si dezinfectarea suprafetelor sunt masuri importante pentru combaterea raspandirii bolilor. Mai mult, trebuie luate masuri sporite de precautie acolo unde exista copii, persoane in varsta, femei insarcinate, bolnavi cronici, al caror sistem imunitar este destul de slab. Prin urmare, sa ne intre bine in cap: apa cu sapun poate fi utilizata oricand si in orice cantitate. Nu face rau, ci mult bine! Spalatul pe maini este de fapt arma redutabila impotriva infectiilor. Iar copiii invata asta de la noi. Unde mai pui ca, in zilele noastre, avem la dispozitie si dezinfectante destinate distrugerii microbilor de pe maini, chiar si cand nu avem la dispozitie apa sau prosoape.
Fereste-te de inamici!
Cand avem de-a face doar cu o gripa, o raceala mai puternica sau vreo viroza careia i se poate veni de hac relativ usor, parca situatia nu e chiar asa de rea. Numai ca, in ultimii ani, s-a descoperit ca mainile murdare pot aduce afectiuni dintre cele grave. Sa facem cunostinta:
1 Criptosporidioza este una din cele mai comune boli transmise de apa contaminata. Bacteria ajunge in intestin, ataca mucoasa si declanseaza o boala diareica ce poate fi letala la batrani si copii. Afecteaza si sistemul imunitar. Bine de stiut e faptul ca bacteria este rezistenta chiar si la clor. Nu exista un tratament sigur pentru ea si antibioticele au rezultate doar in unele cazuri.
2 Salmonella e stiuta drept „mama" febrei tifoide. A revenit in atentie prin intermediul carnii infestate si a alimentelor alterate. Diareea, durerile abdominale, voma si febra sunt doar cateva dintre simptomele care ar trebui sa te trimita imediat la medic. Partea proasta e ca evolueaza in diverse forme, precum gastrita, gastroenterita, enterita, enterocolita, gastroenterocolita.
3 Escherichia coli, stiuta si ca E.coli, ataca ficatul si rinichii si poate duce la sindromul hemolitic-uremic. De la o banala intoxicatie alimentara se poate ajunge pe patul de spital cu un prognostic rezervat din partea medicilor. Cauzeaza diaree hemoragica si se simte bine pe suprafata fructelor si a legumelor.
4 Meningita poate fi si ea cauzata de bacterii. Acestea inflameaza meningele si se transmit prin picaturi de saliva sau secretii nazale.
5 Hepatita A este de multa vreme catalogata ca fiind „boala mainilor murdare". Febra, durerile musculare, ingalbenirea pielii si a albului ochilor sunt caracteristice bolii. Doar ca unele persoane nu prezinta niciun simptom si astfel transmit virusul mai departe. In timp, hepatita distruge ficatul.
IGIENA INSEAMNA SANATATE
„Singura solutie pentru prevenirea imbolnavirii este igiena riguroasa, atat cea personala, cat si a suprafetelor si a obiectelor din casa. Prin activitati de curatenie si dezinfectare, virusurile, bacteriile, parazitii si fungii sunt distrusi. Fara suprafete umede si murdare, microorganismele nu pot supravietui", spune dr. Gratiela Tardei. „Virusurile gripale si ale racelilor se raspandesc foarte usor de la un individ la altul si pot induce boala indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de varsta, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunitatii lor in formare. De aceea, copiii trebuie protejati de suprafetele insuficient curatate sau dezinfectate", adauga dr. Ana Culcer.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei