Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ecografie mamara
2.867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecocardiografia
1.373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografia endoscopica
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografie oculara
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pancreatita acuta, o urgenta medicala
1.311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rinichiului polichistic
1.508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerile de splina
1.633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografii Dopler
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stenoza de artera renala
2.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ficatul nu doare!
783 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ce este ecografia?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.05.2016  Adauga la favorite 2.638 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc.

Practic este vorba de o harta acustica ce deseneaza organe sau tesuturi, in diferite planuri, in functie de pozitia transductorului, de aceea fiind denumita si "stetoscop optic".
Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate, usor accesibila, fara costuri mari si care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitari la nivelul plamanului, osului si creierului, din care se pot vizualiza doar anumite parti, iar in cazul creierului, doar la varste tinere, cand suturile dintre oasele care alcatuiesc cutia craniana - fontanelele, nu sunt inchise.

Fiind o metoda in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii, nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, cum ar fii sedarea, ecografia poate fii repetata de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, in special gravidele si copii. In cazul acestor pacienti, fie nu pot fii utilizate alte metode datorita efectelor adverse fie necesita o colaborare apropiata cu medicul, care in cazul copiilor poate fi dificila.

La ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitata ca numar de examinari si timp, obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluias organ, pret de cost si intretinere redus.

Din nevoia de a studia structurile anatomice cat mai bine, au aparut diferite tipuri de sonde, unele pentru evaluarea structurilor situate mai profund, altele pentru cele superficiale si altele pentru cavitatile anatomice cum ar fi vaginul, rectul sau esofagul.

Cu ajutorul explorarii ecografice pot fi depistate diferite modificari in structura organelor, cum ar diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice, spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. In afara modificarilor structurale, ecografia poate depista si modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul tubului digestiv, al inimii, al activitatii musculare, etc.

In afara vizualizarii structurilor anatomice si a functionalitatii acestora, au aparut si o serie de aplicatii care permit depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora - metoda Doppler. Aceasta metoda este utila in studierea vascularizatiei organelor si a formatiunilor tumorale, precum si calitatii vaselor de sange si a afectarii acestora in cadrul unor boli sistemice, cum ar fi hipercolesterolemiile, diabetul zaharat, etc.

In afara studierii vascularizatiei prin metoda Doppler, exista si ecografia cu substanta de contrast. Aceasta consta in injectarea intravenoasa unei substante care este formata din mici particule de gaz intr-un invelis elastic si permite o caracterizare foarte buna a tipului de vascularizatie a diferitelor structuri, ajutand la diferentierea diferitelor tipuri de formatiuni tumorale, maligne sau benigne, in aprecierea inflamtatiei sau a vaselor de sange. Avantajul acestei metode este reprezentat de usurinta efectuarii precum si de efectele adverse minime sau absente ale substantei de contrast.

O alta aplicatie a ecografiei o reprezinta elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut. Pentru aparatele care sunt dotate cu aceasta caracteristica, metoda poate fii folosita in orice tip de ecografie si este foarte utila pentru diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne si in aprecierea gradului de fibroza.

Indicatiile de examinare sunt multiple, la ora actuala existand practic putine sau deloc ramuri ale medicinii care sa nu benificieze intr-un fel, de examinare ecografica. Aceasta se datoreaza in principal evolutiilor tehnologice ale aparaturii (atat hardware - sondele cat si software), ceea ce a permis aparitia unor examinari speciale- noi examinari Doppler (HD, B Flow, Ultra-fast), examinari volumetrice - 3D,4D, sonoelastografia, ecografia cu substanta de contrast, ecoendoscopia.

Cat dureaza ecografia? Este necesara o pregatire speciala?

Pentru a beneficia de o imagine cat mai buna, data de propagarea optima a ultrasunetelor, anumite tipuri de ecografii presupun o pregatire inaintea efectuarii. Spre exemplu, pentru ecografia abdominala, in care este bine sa nu fie prezent mult aer in tubul digestiv, este indicat un repaus alimentar de 4 ore, precum si consum de lichide cu o ora inainte de efectuare, pentru a vizualiza vezica urinara si structurile invecinate. In cazul ecografiilor care presupun masurarea fluxurilor de sange din teritoriul port (abdominal) prin metoda Doppler, cum este cazul hepatitelor cronice sau cirozelor, este necesar un repaus alimentar de 6 ore.

Examinarea urologica presupune un consum de lichide care variaza in functie de capacitatea vezicala si ritmul mictiunilor, in general, aproximativ 300ml.
Examenul transrectal impune o alimentatie restrictiva in ziua efectuarii si efectuarea unei mici clisme sau administrarea de Fortrans.
Exista si conditii speciale de efectuare, cand este necesar acorul parintilor si al medicului pediatru/neonatolog, pentru examinarea copilului mic/nou-nascut, dupa adormire prealabila indusa farmacologic.

Alte tipuri de ecografii, cum ar fii cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesita o pregatire speciala. Pentru examinarile ginecologice (san, utrer, ovare), perioada de examinare este in functie de patologia/simptomatologia existenta, fie in prima, fie in ultiima decada a ciclului si necesita o ingestie de lichide de 200-300ml cu 30 minute inaintea examinarii.

Timpul alocat fiecarui tip de ecografie difera in functie de organul examinat, de cel care conduce investigatia, precum si de pacient, atat din punct de vedere al constitutiei cat si din punct de vedere al modificarilor descoperite. In general timpul stabilit este de 30 de minute pentru o examinare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.