Cistita, confundata adeseori de catre femei cu “raceala la ovare" sau anexita din cauza simptomelor asemanatoare, reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, ca urmare a patrunderii bacteriilor prin uretra, canalul prin care este eliminata urina. Aceasta problema afecteaza in special femeile, statisticile sugerand ca aproape una din 3 femei cu varste pana in 24 de ani se confrunta cu astfel de infectii ale tractului urinar.
Barbatii sunt mai feriti de aceasta problema deoarece, sustin medicii, uretra persoanelor de sex masculin este mai lunga si astfel bacteriile nu au cum sa ajunga si sa se multiplice astfel incat sa cauzeze vreun prejudiciu starii de sanatate.
Cistita - simptome
Simptomele cistitei includ: durere la urinare sau imediat dupa procesul de mictiune (cu senzatie de arsura sau intepatura in zona genitala), nevoia frecventa si urgenta
de a urina, fara a elimina insa o cantitate normala, urina inchisa la culoare si cu miros puternic, prezenta sangelui in urina, fara a se vedea insa cu ochiul liber, ci numai la microscop, durere in timpul actului sexual si dureri puternice de burta sau senzatie de intepeneala si durere in partea de jos a spatelui.
De asemenea, acestea simptome pot fi insotite de febra, letargie si stare generala proasta. La persoanele in varsta, se poate adauga si pierderea de urina care nu poate fi controlata, afectiune cunoscuta si sub denumirea de incontinenta urinara.
Desi simptomele sunt dureroase si neplacute, acestea trec adeseori de la sine in cursul a 4 pana la 9 zile, fara a fi nevoie de un tratament special. Cu toate acestea, daca manifestarile se inrautatesc sau persista pe o perioada mai mare de 2 saptamani, este recomandat sa mergeti la cabinetul medicului specialist, care va poate recomanda antibiotice care sa rezolve aceasta problema.