Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum folosesti si refolosesti corect masca COVID 19
629 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2 kilograme, in 24 de ore.
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samburii de pepene rosu
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Abces cald
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sunt grasimile mononesaturate?
680 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Retinolul
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adopta o pisica
588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dureri in zona cefei
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ai mainile si picioarele reci tot timpul?
1.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE MANANC INTR-O ZI!
613 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Daltonism

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2016  Adauga la favorite 1.364 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daltonismul sau cecitatea cromatica reprezinta o deficienta a vederii care consta in imposibilitatea de perceptie a uneia sau mai multor culori.



Desi prin termenul de “daltonism" se intelegea adesea doar incapacitatea de a vedea culorile rosu (protanopie) si verde (deuteranopie), formele de daltonism cele mai raspandite, exista aproape tot atatea forme de daltonism cate culori exista.





Daltonismul - Cauze

Diferentele de percepere a culorilor apar din cauza faptului ca sistemele de conuri din retina nu functioneaza sau functioneaza deficitar. Cand este compromis doar un sistem de conuri, rezulta discromatia.



Daltonismul - Forme



Cea mai des intalnita forma de daltonism este cauzata de problemele sistemelor de conuri care functioneaza in sistemul de unde medii sau lungi si implica dificultati in discriminarea nuantelor de rosu, galben sau verde.



Cei care sufera de acromazie, o forma de daltonism, nu disting nicio culoare, doar nuante de negru, alb si gri.



Daltonismul - Simptome



Cei care sufera de protanopie nu disting nuantele de rosu, iar cei care sufera de deuteranopie nu disting nuantele de verde, iar incapacitatea de a percepe o culoare se numeste discromazie.



Daltonismul afecteaza preponderent barbatii din cauza localizarii cromozomiale a genelor implicate in perceptia colorata: genele care codeaza pigmentii rosu si verde se afla pe cromozomul sexual X (aceasta boala congenitala este de fapt, mostenita pe linie materna), pe care barbatii il au doar intr-un singur exemplar. Boala este in principal genetica, dar poate fi si dobandita ca urmare a afectarii ochiului, a nervului optic sau a creierului prin expunerea indelungata la anumite produse toxice. O alta cauza poate fi imbatranirea.



Daltonismul poate pune probleme reale in orientarea profesionala. Astfel, daltonismul este contraindicat in numeroase meserii precum: meseriile din transport, cele de securitate publica, cele de electricieni si electronisti, farmacisti, meseriile din industria textila si imprimerie, pictura si fotografie, in teatru si TV, industria alimentara, chirurgie etc.



Pierderile de informatii cauzate de perceptia deficitara a culorilor influenteaza calitatea vietii, siguranta prelucrarii informatiilor, maresc totodata si timpul de reactie.



Daltonismul - Diagnostic

Deficientele de perceptie cromatica pentru a diagnostica daltonismul se diagnosticheaza prin diferite teste.

Chiar daca daltonismul nu poate fi tratat, cei care sufera de daltonism dezvolta alte cai de a vedea lumea, dezvoltand puncte de referinta pentru a compensa non-perceptia lor asupra culorii, printr-o mai buna perceptie a texturilor si a nuantelor aceleiasi culori.

Daltonismul - Tratament

Daltonismul poate fi corijat, folosind o lentila acoperita cu un strat specific, strat proiectat astfel incat sa schimbe spectrul luminii care il traverseaza.

Folosind lentilele de corectie, persoanele care sufera de daltonism pot percepe nuantele crom


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.