Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Derinkuyu – orasul subteran-Turcia
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Megalitii din Carnac - O enigma
1.264 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Constanta veche
1.450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Domnitori romani
450 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura Chimu
682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Care a fost cea mai mare avalansa din lume?
2.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recurs la istorie: Hannibal, la portile Romei
1.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alep, Siria - Cea mai veche asezare omeneasca cunoscuta
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/3.Cartagina - Un oras disparut (Subtitrare RO) | Ep.1
1.473 vizite - 0 comentarii
adaugat de moara
 
  Procesele lui Iustinian - VOL 4-6 -
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Derinkuyu - Cel mai mare si mai misterios oras subteran

 
 
 
 
 
Adaugat de zorba 08.02.2016  Adauga la favorite 1.513 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In centrul Anatoliei, la aproximativ 4 ore de capitala turca Ankara, se gaseste regiunea Cappadocia. Conform legendelor, acest nume inseamna „tara cailor frumosi", regiunea devenind faimoasa in antichitate pentru caii crescuti aici.

Astazi, aceasta zona din Turcia este celebra in lumea intreaga pentru orasele sale subterane, unice in lume, ce au putut fi realizate datorita formatiunilor geologice nemaiintalnite pe glob.

Pentru a intelege cum au putut fi realizate orasele si satele subterane ce pigmenteaza Cappadocia este nevoie sa ne intoarcem in trecut. Mai intai, in 1963, cand arheologul britanic James Mellaart a descoperit o fresca considerata astazi cea mai veche lucrare peisagistica descoperita vreodata.

Datand de acum 8.000-9.000 de ani, pictura este totodata cea mai veche opera de arta realizata pe o suprafata construita de oameni - un perete tencuit realizat din caramizi de noroi. Fresca ce masoara 2,5 metri infatiseaza un vulcan cu doua conuri in timp ce erupe, fiind amplasat pe o structura compusa aparent din mai multe cutii.

Intr-un alt context, imaginea ar fi de neinteles, insa din punctul in care a fost descoperita, ceea ce infatiseaza este foarte clar. Forma dubla a vulcanului se potriveste exact cu silueta Hasan Dagi, vulcanul ce se inalta la 3,253 metri deasupra solului la 40 de kilometri distanta de locul in care a fost descoperita comoara.

„Cutiile" pictate in fresca reprezinta ceea ce multi specialisti considera a fi primul oras din istoria omenirii: Catal Hoyuk, de doua ori mai vechi decat piramidele si care gazduia 10.000 de oameni, cu mult mai mult decat Ierihonul, un alt oras din acea perioada ce aspira la titulatura de „cea mai veche asezare umana".

Ruinele Catal Hoyuk au fost descoperite de acelasi James Mellaart, iar printre primele lucruri gasite in zona fostei cetati s-au numarat sute de obiecte de obsidian, care proveneau cel mai probabil de la vulcanul Hasan Dagi si care explica de ce muntele era pigmentat cu negru in stravechea pictura.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.