Constanta veche spune povestea orasului cunoscut in latina cu numele de Tomis Constantiana, cel mai vechi centru urban de pe teritoriul Romaniei. Constanta este cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei. Prima atestare documentara dateaza inca din 657 i.Hr., cand aici s-a infiintat o colonie greceasca, numita Tomis.
A fost cucerita de romani in 71 i.Hr. si redenumita Constantiana, dupa sora imparatului Constantin cel Mare. Orasul s-a dezvoltat mult in secolul al XIII-lea, cu ajutorul negustorilor italieni care dominau Marea Neagra. In timpul dominatiei otomane, Constanta a decazut la nivelul unui sat unde oamenii se ocupau mai mult cu pescuitul si cresterea animalelor.
In secolul XIX a revenit la maretia apusa, dupa ce s-au construit calea ferata si portul, devenind principalul centru pentru exportul granelor. Dupa Razboiul de Independenta, cand Dobrogea a devenit parte a Regatului Romaniei, Constanta, fiind principalul port al statului, a crescut continuu. Astazi este cel mai mare port din bazinul Marii Negre si al patrulea din Europa.
In judetul Constanta se afla alte asezari vechi, precum Istria (Histria), cea mai veche asezare urbana din spatiul romanesc, si Mangalia (Callatis).