Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Nocturne cu Vladimir Gaitan
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apocalipsa dupa Stalin
921 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibilele drame ale familiilor geniilor-Mendeleev
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaratul PUTIN
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sanctiuni impotriva Rusiei:
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfiintii inchisorilor -- Nicolae Steinhardt
1.060 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MOLDOVA 89-91
588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kiev-Ucraina
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vladimir Maiakovski
445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Vladimir Streinu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.07.2015  Adauga la favorite 1.162 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vladimir Streinu (n. 23 mai 1902, Teiu - d. 26 noiembrie 1970, Bucuresti) a fost un autor, critic literar, deputat, estetician, istoric literar, pedagog, scriitor roman.



Vladimir Streinu, pseudonim al lui Nicolae Iordache (a mai semnat si Apollonius), s-a nascut in comuna Teiu, din judetul Arges, ca fiu al lui Serban Iordache, din neam de mosneni, agricultor foarte avut, si al Leancai.

A absolvit scoala primara din satul natal in 1912, dupa care intra la Liceul I.C. Bratianu din Pitesti, unde promoveaza primele patru clase. In anul scolar 1916/1917, prin suspendarea cursurilor pe teritoriul tarii, ocupata de trupele germane, intrerupe scoala si se refugiaza in Moldova. In aprilie 1917, la 15 ani, declarandu-se mai mare ca varsta, se inscrie voluntar in armata. Va fi repartizat la Regimentul 29 infanterie, compania 10, Dorohoi. Intre 1 octombrie 1917 - 21 iunie 1918, a urmat cursurile unei scoli militare, primind gradul de sergent. Lasat la vatra, timpul petrecut in armata i se socoteste o clasa, a V-a, iar clasa a VI-a o absolva in particular. Continua la zi clasele urmatoare la Pitesti. Din aceasta perioada dateaza primele sale incercari literare.

In 1920, dupa bacalaureat, se inscrie la Facultatea de litere si filosofie din Bucuresti, specialitatea Filologie moderna (Franceza). Are ca profesori pe Mihail Dragomirescu, Nicolae Iorga, Vasile Parvan, Charles Drouhet. Tot acum ia contact cu viata literara. In 1922, cu sprijinul poetului Vasile Voiculescu, este angajat secretar de redactie la revista Cugetul romanesc, scoasa de Tudor Arghezi si Ion Pillat. In acelasi timp, incepe sa frecventeze cenaclul Sburatorul.

In 1924, sustine examenul de licenta, dupa care e numit profesor la Liceul Traian din Turnu Severin. Aici o cunoaste si se casatoreste cu profesoara Elena Vasiliu, viitoarea scriitoare Elena Iordache-Streinu. In 1925, e profesor in Bucuresti, iar peste un an, Vladimir Streinu pleaca la Paris, unde pregateste o teza de doctorat despre Rimbaud, avand conducator pe profesorul Fortunat Strowsky.

Inca din 1926 fusese angajat ca redactor la revista Sburatorul, in paginile careia publica cea mai mare parte din poeziile sale. Intors in tara in 1927, este numit profesor la Gaesti. Acolo scoate peste un an revista Kalende, impreuna cu Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu si Tudor Soimaru. Intreprinde o noua calatorie de studii in Franta, la Nancy. Dupa 1929 continua sa fie profesor la Gaesti si Pitesti, pana in 1938, cand se stabileste definitiv in Bucuresti, functionand mai intai la Scoala normala de baieti si apoi la Liceul Mihai Viteazul. Facand politica taranista, a fost pentru scurta vreme (1932-1933) deputat.

Criticul literar afirmat la Sburatorul, dar mai ales la Kalende, este redactor-sef la Gazeta (1935 -1938), iar din 1935, redactor la Viata literara si la Revista Fundatiilor Regale, unde va ramane pana in 1941, cand noua conducere (Dumitru Caracostea) il concediaza, impreuna cu Tudor Vianu, George Calinescu, Pompiliu Constantinescu, Serban Cioculescu, din cauza orientarii lor democratice.

Va reveni la Revista Fundatiilor Regale intre 1945 - 1947. Din 1942, Vladimir Streinu e numit director al revistei Preocupari literare, care, din 1943, devine Kalende. In 1947, criticul isi sustine examenul de doctorat la Universitatea din Iasi cu o teza despre Versul liber romanesc. Dar in acelasi an, este inca o data concediat de la Revista Fundatiilor Regale, dat afara din invatamant din cauza vederilor sale politice anticomuniste. Inca din 1945, figura printre membrii fondatori ai Asociatiei de rezistenta culturala Mihai Eminescu.

Intre 1948 - 1951, Vladimir Streinu este bolnav de plamani, suferind o toracoplastie. Dupa ce se reface, intre 1953 - 1955, neavand nici un mijloc de existenta, va presta umilitoare munci necalificate, precum ar fi: paznic si ghid al muzeelor din parcul Herastrau (pe atunci, I.V. Stalin), muncitor mozaicar. Din 1955, se afla angajat ca cercetator stiintific principal la Institutul de lingvistica al Academiei, pana in 1959, cand inscenandu-i-se o lista de fapte imaginare, este arestat (alaturi de alti intelectuali de forta interbelici, precum Constantin Noica) si condamnat la 7 ani inchisoare pentru motive, evident, politice. Eliberat in 1962, devine cercetator stiintific principal la Institutul de Istorie si Teorie Literara (in 1965) la propunerea lui George Calinescu. Reabilitat, in 1969 e numit director la Editura Univers, profesor onorific la Facultatea de limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti, unde tine un curs despre Estetica poeziei romanesti. Moare din cauza unui infarct miocardic, la 26 noiembrie 1970.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.