Kiev (in ucraineana Knїb, transliterat Kiiiv) este capitala si cel mai mare oras a Ucrainei. In 2003 numara 2.642.486 de locuitori inregistrati oficial, desi numarul mare de migranti neinregistrati aduce acest numar la aproape 3 milioane. Administrativ, Kievul este municipiu subordonat nivelului national si nu apartine de oblast-ul Kiev. Orasul este un centru important industrial, stiintific si cultural a Europei de Est. Kievul are o infrastructura extensiva, desi destul de veche, considerand declinul puternic economic a Ucrainei in anii 1990. Exista totusi un sistem foarte dezvoltat de transport in comun, incluzand un sistem de metrou – Metroul din Kiev.
Prima atestare scrisa a Kievului dateaza din 482. Kievul a avut o populatie numeroasa inca din sec 9, fiind avantajat de Nipru, care a reprezentat o artera comerciala importanta cu vestul si cu estul. Incepand din secolul al-IX-lea timp de un secol, Kievul a jucat un rol important in nobilimea varegilor, iar in 968 triburile pecenegilor ataca si distrug orasul. Cel care a influentat mult evolutia orasului a fost Vladimir I (958-1015) care a extins orasul si a pus bazele structurii sale urbanistice. Tot el a oferit supusilor o religie de stat, ortodoxismul. In scurta vreme, Kievul a devenit centrul religios al statului rus, in principal datorita cladirilor sale sacre: Catedrala Sf. Sofia, Catedrala Sf. Vladimir, Manastirea Lavra Pecerska (intemeiata in 1051, cea mai veche manastire ruseasca). Din Kiev a inceput crestinarea Rusiei si cultura ortodoxa. Intre 1569 si 1667 Kievul a apartinut Poloniei. De-a lungul secolelor XIII si XIX viata orasului a fost dominata militar si ecleziastic de Imperiul Rus.
Clima temperat-continentala. Temperatura medie multianuala: - 8 grade in ianuarie si + 15 grade in iulie. Precipitatii medii multianuale: 600 mm/an.
Din punct de vedere economic, Kiev a realizat 17,8% din produsul intern brut al Ucrainei in anul 2008 fiind pe primul loc, iar nivelul PIB/locuitor este de peste trei ori mai ridicat decat media nationala.