Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Recveim pentru o etnie disparuta
779 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inchisoarea Sighet
1.215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decalajului intre Pastele ortodox si Pastele catolic
1.161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria antica a Cartaginei - Ascensiunea civilizatiei -
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Claude Debussy
848 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ORIGINEA lui Adam si Eve
109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hinduism
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de periculosi sunt algoritmii?
93 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumul cafelei
265 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Totul despre Big Ben-Londra
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Maurovlahica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.05.2015  Adauga la favorite 875 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Erau numiti valahi negri, morlachi sau Nigri Latini. Vorbim de o comunitate uitata, care, in sec. al XII-lea a creat un stat pe nume Romania... in Bosnia.




Toata lumea a aflat din cartile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul in cetatea Biharea de langa Oradea de azi, care in debutul secolului al X-lea a incercat zadarnic sa reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad. Dar cati dintre noi au cunostinta ca a existat un alt Bihor cu centrul in castelul Bihor in tara care poarta numele de Muntenegru? Si cati stiu ca in Evul Mediu a fost o tara pe nume Romania in Bosnia?




Cei care au denumit-o asa au fost, candva prin sec. XII-XIII, misteriosii valahi negri, descinsi din Nordul Dunarii – dupa cum limpede le arata numele – care au intemeiat acolo propria lor principalitate si pe care grecii ii numeau mavrovlahi, sarbo-croatii – morovlasi, italienii si disparutii dalmati – morlachi, iar turcii le spuneau Kara-Ulagh. In textele in limba latina ale variilor cancelarii medievale, acestia apareau sub numele Nigri Latini




„De peste un deceniu sunt obsedat de existenta unui al doilea Bihor in Europa, altul decat cel pe care il stim cu totii (in care de altfel m-am nascut si am crescut) - azi impartit intre Romania si Ungaria. Sunt ani buni in care am cautat finantare pentru un documentar istoric pe aceasta tema. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) si am pornit cu echipa mea de filmare in cautarea celuilalt Bihor, azi impartit intre Muntenegru si Serbia", povesteste realizatorul Tudor Chirila.




Echipa Televiziunii Romane a plecat pe urmele lor chiar din miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntengru, mergand in sus pe coasta Dalmatiei pana aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai vietuiesc inca putinii lor ultimi descendeti, afland lucruri incredibile despre trecutul lor istoric. „Scormonind prin cartile de istorie, am avut revelatia unei intregi etnii disparute, vechi romani goniti de invazii din tara lor in timpul Marilor Migratii care acum multe secole populau masiv Dalmatia, partea apuseana a Peninsulei Balcanice, inspre Marea Adriatica", marturiseste realizatorul TVR.




Periplul echipei de filmare a inceput in octombrie 2013, de la ruinele castelului Bihor din Muntenegru, unde era resedinta unei formatiuni statale medievale romanesti, si a continuat pe intreaga coasta dalmata, de la Sud inspre Nord.




„Sper ca rezultatul acestui periplu filmic de trei saptamani care poarta titlul Maurovlahica - Recviem pentru o etnie disparuta sa incite publicul telespectator", incheie Tudor Chirila.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.