Chakra (derivat din sancrita cakraṃ चक्रं ([ˈtʃəkrə̃]), pronuntata [ˈtʃəkrə] in limba hindusa; Pali: ॰हक्क chakka, Chineza: 轮, Tibetana: འཁོར་ལོ་; khorlo) este un cuvant din limba sanscrita care se traduce prin roata sau cerc. Chakra este un concept filosofic care se refera la vartejuri in forma de cerc care, conform medicinei indiene traditionale, ar exista in corpul uman[1]. Desi exista multi sustinatori contemporani ai conceptului [necesita citare], din cauza naturii subtile a subiectului, stiinta moderna nu a dovedit existenta sau inexistenta chakrelor.
Omul comunica cu mediul inconjurator prin intermediul chakrelor. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijlocii comunicarea in orice situatie. Din fiecare chakra radiaza un anumit numar de canale energetice („nadi") cunoscute in traditia yoghina sub numele de petale sau spite energetice. Clarvazatorii sustin adeseori ca vad chakrele ca niste focare de lumina subtila distinct colorate care au un numar diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.
Chakrele sau centrele energetice principale sunt sapte la numar, sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale).