Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fosila din Malapa
51 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul ramane PLANETA MAIMUTELOR
1.320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oamenii pesterilor
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Myanmar: Fara teama | Cele mai mortale calatorii
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina zoologica din Lille-Franta
1.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Criptozoologia, omul maimuta
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spencer Tracy
411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile bascilor
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile bascilor | ADN, limba si istorie
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kamikaze
509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

„Vocabularul" maimutelor,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.06.2022  Adauga la favorite 139 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Amestecul social modeleaza si transforma „vocabularul" maimutelor, la fel ca in cazul oamenilor, potrivit unei noi cercetari conduse de Universitatea din Warwick.

Intr-o lucrare publicata in Nature Ecology and Evolution, cercetatorii au aratat ca urangutanii salbatici demonstreaza un vocabular distinct, modelat in functie de grupurile sociale in care indivizii traiesc si comunica – spre deosebire de un repertoriu fix de sunete instinctive si automate, asa cum se presupunea in mod traditional.

Aceasta cercetare, condusa de Dr. Adriano R. Lameira de la Departamentul de Psihologie de la Warwick, evidentiaza si mai mult legatura directa dintre noi si stramosii nostri, potrivit Phys.org.

Legatura dintre influenta sociala si limbaj
Traind alaturi de comunitatile de urangutani din mlastinile si padurile tropicale din Borneo si Sumatra, in Asia de Sud-Est, cercetatorii au observat ca, de fapt, comunicarea urangutanilor este modelata din punct de vedere social. Ei au inregistrat apelurile a aproximativ 70 de maimute din sase populatii (cel mai mare esantion analizat vreodata in acest tip de studiu, privind comportamentul vocal al maimutelor).

Populatiile de urangutani se deosebeau in mod natural in ceea ce priveste densitatea populatiei, de la grupuri care socializau intens la cele care erau mai dispersate. In populatiile cu densitate mare, urangutanii comunicau folosind o mare varietate de chemari originale, incercand o multime de variante sonore noi.

In schimb, urangutanii din populatiile mai rare si cu densitate mai mica au preferat apeluri conventionale, bine stabilite. Desi aceste grupuri mai dispersate nu au experimentat un numar atat de mare de sunete noi, atunci cand introduceau o noua varianta de apel, o pastrau si, prin urmare, repertoriul lor era mai bogat decat cel al urangutanilor din populatiile cu densitate mare, care renunta la noile variante.

Originea si evolutia limbajului, una dintre cele mai vechi enigme
Daca, de fapt, comunicarea urangutanilor este modelata din punct de vedere social, atunci probabil ca acesta a fost si cazul stramosilor nostri directi.

„Maimutele mari, atat in salbaticie, cat si in captivitate, ne ajuta sa rezolvam una dintre cele mai vechi enigme din stiinta – originea si evolutia limbajului. Acum putem incepe sa concepem o cale graduala care a condus probabil la aparitia maimutei vorbitoare si la noi", a declarat dr. Adriano R. Lameira, autorul principal.

„Multe alte indicii ne pot fi oferite de rudele noastre vii, atata timp cat reusim sa le garantam protectia si conservarea lor in salbaticie. Fiecare populatie pe cale de disparitie va lua cu ea crampeie irecuperabile din istoria evolutiva a speciei noastre."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.