Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Calendarul fiscal pentru 2019.
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eliberarea certificatului de deces
984 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masca de fata cu albus de ou
83 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine poate depune dosarul pt ingrijire medicala acasa
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frecati ASTA pe mobila dvs.
85 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiti politicosi - Cine pe cine saluta pe strada?
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
  Supraveghere video pentru acasa
659 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare pentru cununia civila
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Episodul 1: Cine este Eduard?
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se joaca Monopoly !
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cine este obligat sa depuna declaratia de venit?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.01.2016  Adauga la favorite 1.052 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Activitati impuse pe baza de norme de venit

Explicatii

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale, individual, fara angajati, venitul net se poate determina pe baza de norme anuale de venit. Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directia generala ale finantelor publice judeteana, in functie de specificul activitatii si de zona in care va desfasurati activitatea.

Din 2013, sunt impozitate pe baza de norme de venit si veniturile agricole (detalii mai jos).

Obligatii privind declararea:

In 15 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti precum si Formularul 220, in care treceti venitul pe care-l estimati ca-l veti obtine. Apoi veti plati impozitul trimestrial si nu mai aveti de declarat nimic (pentru adresele unitatilor fiscale, apasati AICI)

Arenda

Explicatii:

Veniturile obtinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

Obligatii privind declararea:

In termen de 15 zile de la incheierea contractului de arenda, prezentati-l la unitatea fiscala de care apartineti.

Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200.



Asociere fara personalitate juridica

Explicatii:

In cazul unei asocieri fara personalitate juridica dintre persoane fizice, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere.

Obligatii privind declararea:

Obligatiile fiecarui asociat:

Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200.

Obligatiile responsabilului asociatiei:

Depuneti Declaratia de inregistrare fiscala Formular 010 la unitatea fiscala de care apartineti, in 15 de zile de la data inceperii activitatii, precum si Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitatile supuse regimului transparentei fiscale Formular 223. Depuneti, pana pe 15 martie, Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica Formular 204, pentru anul precedent. Depuneti trimestrial, pana la data de 25, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat Formular 100 si Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate Formular 112



Activitati agricole

Explicatii:

Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din: a) cultivarea produselor agricole vegetale; b) exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv veniturile din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.

Veniturile din silvicultura si piscicultura se impun la fel ca veniturile din activitati independente. Venitul net anual este determinat in sistem real, adica pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.



Nu depuneti declaratie daca ati vandut produsele agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.



Obligatii privind declararea:

Cu impunere pe baza de norme de venit:

· Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, sunt stabilite norme de venit. In 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070.

· Pentru cultivarea produselor vegetale si cresterea animalelor, se impoziteaza veniturile peste anumite limite, prin norme de venit corespunzatoare (cititi articolele 71-74 din Codul fiscal - apasati aici). Depuneti pana pe 27 mai Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221 (formular in curs de actualizare).

· Trebuie sa depuneti Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220 in termen de 15 zile de la inceperea activitatii. Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit Formular 221 (formular in curs de actualizare).



Cu impunere in sistem real:

Pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, puteti opta pentru determinarea venitului net in sistem real (adica pe baza datelor contabile), printr-o cerere depusa pana la 31 ianuarie. Atunci depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220. Pana pe 25 mai, odata cu Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200 , depuneti si Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.

Chirie

Explicatii:

Veniturile obtinute din inchirierea unei locuinte sau un alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

Obligatii privind declararea:

In termen de 15 zile de la incheierea contractului de inchiriere, prezentati-l la unitatea fiscala de care apartineti si completati Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220 (daca aveti mai mult de 5 contracte, aceasta declaratie se completeaza pana pe 15 ianuarie). Pe baza ei se stabilesc platile anticipate trimestriale in contul impozitului.

Pana pe 27 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200. Nu depuneti declaratia 200 daca: chiria este stabilita in lei, nu calculati venitul net in sistem real (adica nu tineti contabilitate) si ati avut sub 5 contracte.

Comert, meserie

Explicatii:

Sunt veniturile realizate din comert de catre persoane fizice sau de asocieri fara personalitate juridica, din prestari de servicii, sau cele obtinute din practicarea unei meserii. De exemplu: activitati de productie, de reparatii; cumparaturi facute in scopul vanzarii; organizarea de spectacole; intermediar de tranzactii comerciale cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare... ; vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate; activitati de editare, imprimerie, multiplicare; transport.

Obligatii privind declararea:

In 15 zile de la inceperea activitatii depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, precum si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220, in care treceti venitul pe care apreciati ca-l veti obtine. Daca ati optat pentru impunerea in sistem real, adica pe baza datelor contabile, acest formular se depune pana in ultima zi din ianuarie. Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor.

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200. Depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.



Dividende

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa declarati nimic. Impozitul pe dividende este deja retinut de firma care vi le plateste; ea il si varsa la bugetul statului.



Dobanzi

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa declarati nimic. Impozitul pe dobanda este deja retinut de banca unde ati depus banii, in momentul cand a acordat dobanda; ea il si varsa la bugetul statului.



Drepturi de proprietate intelectuala

Explicatii:

Este vorba veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala. Ele provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetator etc.).

Obligatii privind declararea:

In 30 zile de la inceperea activitatii, depuneti Declaratia de inregistrare fiscala Formular 020 .

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200. Pana atunci, solicitati platitorului de venit sa va dea o adeverinta, pentru a sti cat v-a retinut ca plata anticipata in contul impozitului anual.



Jocuri de noroc si premii

Explicatii:

Exemple: premii acordate oamenilor de cultura la simpozioane, festivaluri, concursuri; la concursuri pe meserii sau profesii; premii acordate sportivilor, antrenorilor etc., pentru rezultatele la competitii sportive interne si internationale (dar nu si sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice); premii obtinute la promovarea produselor sau serviciilor; venituri din jocuri de noroc.

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa faceti nimic. Impozitul a fost retinut in momentul cand vi s-a platit premiul sau castigul.



Lichidarea unei firme

Explicatii:

Este venitul obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari sau asociati persoane fizice.

Obligatii privind declararea:

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. El se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori.



Mosteniri, donatii, burse, alocatii etc.

Explicatii:

Este vorba despre venituri care nu se impoziteaza. Pentru a vedea toate tipurile de venituri scutite de impozit, cititi articolul 42 din Codul fiscal (apasati aici).

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa faceti nimic. Aceste venituri nu se impoziteaza.



Profesiuni libere

Explicatii:

Sunt considerate venituri din profesii libere acele venituri obtinute din prestari de servicii cu caracter profesional (individual sau in asociere), in domeniile stiintific, literar, artistic, educativ si altele, de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, arbitri sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate, desfasurate in mod independent.

Obligatii privind declararea:

Depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere Formular 070 la unitatea fiscala de care apartineti, in 30 de zile de la data inceperii activitatii, precum si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220 . Fac exceptie de la depunerea formularului 220 situatiile in care impozitul se retine de catre platitor, ca si expertii tehnici si contabili.

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200.

Depuneti si Declaratia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220, daca in anul anterior ati avut pierderi sau apreciati ca veti avea venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul anterior.

Pensie

Explicatii:

Nu platiti impozit pe pensie decat daca ea este mai mare de 1000 lei. Se retine 16% din suma rezultata dupa ce se scade din pensia dvs. suma de 1000 lei.

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa faceti nimic. Impozitul a fost retinut cand vi s-a platit pensia.



Salarii

Obligatii privind declararea:

Nu trebuie sa declarati nimic. Impozitul pe salariu este deja retinut de cine vi-l plateste, care il si varsa la bugetul statului.

Daca locuiti in Romania si salariul este platit de o misiune diplomatica sau provine din strainatate, atunci depuneti lunar, pana pe 25, Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania Formularul 224. Depun atat cetatenii romani, cat si cei straini.



Salariu din strainatate

Daca ati fost in strainatate si ati obtinut venituri din salariu acolo, nu trebuie sa declarati nimic in Romania.



Strainatate

Explicatii:

Este vorba de venituri din strainatate din profesii libere, activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala, chirii sau arenda, dividende, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum si alte venituri aflate in strainatate.

Obligatii privind declararea:

Depuneti, pana pe 25 mai, Declaratia privind veniturile realizate din strainatate Formular 201



Titluri de valoare, actiuni

Explicatii:

Reprezinta titlu de valoare orice valori mobiliare, titluri de participare la un fond deschis de investitii sau alt instrument financiar, calificat astfel de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si partile sociale. Venitul care se impoziteaza provine din transferul acestor titluri de valoare.

Obligatii privind declararea:

Pentru castiguri din transferul valorilor mobiliare parti sociale si valorile mobiliare in cazul cazul societatilor inchise: obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului, la momentul incheierii tranzactiei. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz. Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit 205 Formular se depune de catre intermediari, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz. In orice situatie, persoana fizica nu trebuie sa declare nimic.



Tranzactii cu valuta

Explicatii:

Venitul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, se impune cu o cota de 1% la fiecare tranzactie. Aceasta reprezinta o plata anticipata in contul impozitului anual (impozitat cu 16%). Obligatia virarii impozitului revine platitorului de venit.

Obligatii privind declararea:

Pana pe 25 mai depuneti Declaratia privind veniturile realizate din Romania Formularul 200.



Vanzarea unei locuinte

Explicatii:

Este vorba despre o locuinta care a fost in proprietatea personala a dvs.

Obligatii privind declararea:

In cazul autentificarii actului la notariat, nu trebuie sa faceti nimic. Impozitul a fost retinut de notar, in momentul cand ati autentificat actul de vanzare-cumparare.

In cazul transferurilor prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, contribuabilul are sarcina declararii venitului la organul fiscal, in termen de 10 de zile de la data transferului, in vederea stabilirii impozitului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.