Romanii care au lucrat cel putin un an in strainatate cu acte in regula pot sa solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada in care au muncit. Veniturile se pot transfera in tara noastra in lei, la cursul BNR din ziua platii. De asemenea, daca oamenii indeplinesc conditiile de pensionare din statul respectiv, ei pot depune acolo dosarul inclusiv pentru perioada in care au lucrat si in Romania.
https://www.youtube.com/watch?v=OAtzjzQ3_Jg
Certificat de nastere ro. copiii nascuti in strainatate
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati in termen de 6 luni de la data intoarcerii in tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine in registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau il au in tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Acte necesare
- certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
- traducerea in limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
- copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
- adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
- copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
- declaratie pe proprie raspundere data la notar, in cazul in care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui ( cazul in care nasterea s-a produs in Ungaria, Italia etc.
Minorul care nu a implinit varsta de 14 ani i se poate elibera un pasaport individual sau poate fi inclus in pasaportul unuia dintre parinti.